0

Цветя за градина с пеперуди

Подбор на цветя за създаване на градина с пеперуди

В градинските лехи има много красиви цветя, някои от които са особено привлекателни за пеперудите и летящи насекоми. Това са предимно медоносни растения със сладък, приятен аромат. Това е моментът, в който градината оживява. Пеперудите, които пърхат сред цветята, са невероятна гледка!

Цветя за градина с пеперуди

Каква градина виждат пеперудите?

Пеперудите виждат света по-ярко и по-цветно от мен и от вас. Тяхното зрение е много чувствително към цветовете, формата и движението на предметите (например когато венчелистчетата на цветята се полюшват от вятъра). Като цяло пеперудите възприемат света като мозайка, сглобена от множество шестоъгълни пъзели (фасетно зрение). През нощта те могат да превключват зрението си на цветно, което им позволява да възприемат цветовете толкова цветно, колкото и през деня.

Пеперудите обичат да посещават ярко оцветени растения: жълто, червено, оранжево, лилаво и бордо. В ултравиолетовия спектър те различават невидима за човешкото око шарка върху венчелистчетата, която им показва пътя към източника на нектар.

Цветя за градина с пеперуди

Какви цветя обичат пеперудите?

Пеперудите обичат семплите цветя с отворена сърцевина и форма на чашка. Те не се интересуват от големите, тъй като те съдържат по-малко нектар и са по-трудно достъпни. Но целта на пеперудата е не само да пие нектара и да събира роса от цветето, но и да снася яйцата си на място, което е безопасно за бъдещите пеперуди.

За съжаление, красотата изисква жертви: Бъдете готови гъсениците да започнат да изяждат листата в лехите ви, преди да се превърнат в красиви пеперуди. Опитайте се да избегнете привличането на белите пеперуди, които живеят по зелевите растения и нанасят щети на реколтата. Техните гъсеници трябва да се контролират с инсектициди.

Цветя за градина с пеперуди

Цветя, които привличат пеперуди - Топ 10 многогодишни цветя

Летен люляк (Buddléja) – храст с височина до 2 метра и ароматни лилаво-виолетови съцветия, които излъчват сладък меден аромат. Цъфти от август до ноември.

Астра новобелгийска (Symphyotrichum novi-belgii) – привлича пеперуди с многобройните си цветове, които цъфтят от края на лятото до септември. Нейната роднина джудже - астрата Marcinki, продължава да украсява градината от септември до есенните студове.

Пеперудено цвете (Asclepias syriaca) – непретенциозно растение с височина до 1,5 м и оранжеви или лилави цветове, подобни на чадър. Многобройните тръбести цветове излъчват прекрасен мирис на ванилия или шоколад. Пеперудите обожават ваниловия аромат и непрестанно танцуват над храстите, създавайки спиращ дъха танц. За съжаление цъфтежът е краткотраен - един месец в средата на лятото.

Есенен хелениум (Helénium autumnále) – тревисто растение с жълти, червени и оранжеви цветове, подобни на маргаритки. Изпъкналата сърцевина, богата на сладък нектар, привлича пеперудите от средата на лятото до късна есен.

Хелиотроп (Heliotropium) – очарователно растение с лилави, щитовидни съцветия с диаметър до 12 см, които следват движението на слънцето. Сладкият аромат на ванилия е много привлекателен за пеперудите. Те не напускат растението от края на юни до късните есенни слани.

Лавандула (Lavandula) – средиземноморски полухраст с високи шиповидни съцветия в синьо, люляково и лилаво. Ароматни са не само цветовете, но и листата. Пеперудите няма да оставят лавандулата незабелязана от юни до октомври.

Лиатрис (Liatris spicata) – тревисто растение с големи бели, люлякови и розови съцветия. Класовидните съцветия цъфтят в средата на лятото и в продължение на 30-40 дни примамват пеперудите с нектар.

Див коноп (Eupatorium) – цъфти в продължение на 35-40 дни в края на лятото. Малките кошнички са разположени в буйни, щитовидни съцветия. Представят се в лилаво-розово, въпреки че има и някои сортове с бели цветове.

Пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea) – част от семейство Астри. Цъфти в началото на август в големи, подобни на маргаритки цветове в розово, бяло, люляково или бордо. Цъфти до октомври.

Енчец (Solidago) – тревисто растение с пухкави съцветия от ярко жълти цилиндрични цветове. Цъфти от май до септември, като щедро споделя прашец и нектар с пеперудите.

Едногодишни растения, които привличат пеперуди

  • Агератум (Ageratum) – използва се за създаване на ниски бордюри и цветни килими. Пухкавите кълбовидни съцветия са пълни с нектар от юли до късна есен.
  • Градински космос (Cosmos bipinnatus) – известен още като "мексиканска маргаритка". Очарователните бели, розови, червени и карминени цветове дават нектар на пеперудите от средата на юни до края на септември.
  • Циния (Zinnia) – очарователно растение с ярко оранжеви, жълти или червени кошници. Цъфти от средата на лятото до първите студове.

Други едногодишни растения, които също може да споменем са рудбекия, невен, градински чай, риган, невен, грах, различни млечки и виолетки.

Публикувано: 07 апр 2023
Прегледи: 1742
(Гласове: 1, Рейтинг: 1.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt