0

Домашен лимон - източник на витамини и освежаващ вкус

Лимонът е цитрусово дърво, произхождащо от Югоизточна Азия, което е пуснало корени в различни части на света. То може да се отглежда в дома - зелените му елипсовидни листа и белите му ароматни цветове създават неповторима атмосфера на уют и свежест.

Домашен лимон - източник на витамини и освежаващ вкус

Защо да засадите лимоново дърво у дома

Отглеждането на лимоново дръвче е естетично и ви дава възможност да научите основите на отглеждането на цитрусови плодове.

Растението е декоративно за интериора, като го оживява със зелените си листа и бели цветове. При добри условия то дава ядливи плодове.

Лимоновият сок е богат на витамини С, А и В, които повишават имунитета и поддържат здравето. Кората се използва широко в кулинарията за салати, сосове, супи, десерти, месни и рибни ястия.

Интересни факти:

  • Лимонът може да цъфти и плододава едновременно.

  • Рекордният плод е с тегло 5 кг и е отгледан в Израел.

  • Лимоновият сок съдържа повече захар, отколкото ягодите.

Домашен лимон - източник на витамини и освежаващ вкус

От семето до първия плод

Отглеждането на лимони у дома е увлекателно занимание, което може да донесе много положителни емоции. Ще можете да наблюдавате с приятно вълнение как с магическа пръчка от семената се появява деликатен разсад и се превръща в дърво, по чиито клони накрая ще се появят лимони.

Сеитба

Идеалната почва е смес от торф и хумус в равни части с торф или дървени въглища. Нивото на киселинност не трябва да надвишава 7. В кисела и алкална почва лимоните боледуват, пожълтяват и пускат пъпки. Можете да закупите готова почва за цитрусови плодове. Необходима ви е саксия с диаметър поне 22 см.

Засаждане:

  1. Разпределете дренажа в контейнера и го напълнете с почва.

  2. Направете вдлъбнатина от 1-2 см и поставете камъка в нея.

  3. Полейте го.

За да осигурите достатъчно пространство на кореновата система, засадете всеки разсад в отделна саксия. Периодично овлажнявайте почвата с разпръсквач, поддържайте температура поне +18°C и влажност над 40%. Кълновете ще се появят след около 3 седмици.

Домашен лимон - източник на витамини и освежаващ вкус

Грижа за млади лимони

Щом разсадът има 4 истински листа, преместете саксията на най-слънчевия перваз на прозореца. Завъртете саксията на различни страни към слънцето, така че короната да се развива равномерно. Завъртанията не трябва да са повече от 90 градуса - тогава растението няма да бъде стресирано.

Избягвайте прекаленото поливане или изсушаване, поливайте, когато почвата на повърхността е напълно суха. Използвайте топла вода със стайна температура.

От третия месец нататък лимонът се нуждае от редовно наторяване. Купете специален балансиран тор за цитрусови плодове и следвайте инструкциите на опаковката. През студените сезони ограничете торенето до един път месечно.

Пресаждане

Когато корените запълнят целия контейнер, лимонът се премества в нова саксия с диаметър 5 см по-голям от този на предишната. Младите растения се нуждаят от пресаждане веднъж годишно, а възрастните растения - на всеки 3 години.

Домашен лимон - източник на витамини и освежаващ вкус

Оформяне на

Отрежете горната част на едногодишното растение с остър нож или градинска ножица, като оставите стъбло с височина 20 см. От този ствол ще започнат да растат странични издънки. Те също трябва да се съкратят, за да започне дървото да се разклонява и да придобие компактна форма. Тази резитба е ключът към обилното плододаване, тъй като растението цъфти в краищата на леторастите.

Докато не се оформи короната, е желателно да спрете опитите за цъфтеж на растението. За да се гарантира, че клоните се развиват равномерно, е необходимо да обръщате саксията на 30-40 градуса веднъж седмично. Удобно е това да се прави при всяко поливане. Но ако растението е започнало да образува пъпки, завъртането се спира, за да не опадат цветовете.

Формирането на пъпките изисква температура от +13 до +19°C. При първия цъфтеж трябва да останат само 3-4 цвята - младото растение няма да може да произведе повече плодове, дори и да се подхранва интензивно. При всеки следващ цъфтеж трябва да се оставят още два яйчника.

Лимонът изисква опрашване от пчели, които не присъстват в стаята. Затова флористът ще трябва сам да изпълни тази функция: внимателно прехвърлете прашеца с мека четка или памучна пръчица. По време на опрашването цветовете трябва да са напълно отворени.

Контрол на вредителите

Лимоните често се нападат от паяжини. Това може да се види по тънките паяжини по листата и тяхното опадане. Трябва да се използват специални препарати или народни средства, като например разтвор от чесън и лук.

Антракнозата е най-разпространената болест по цитрусовите плодове. Тя се причинява от микроскопична гъба и се проявява с пожълтяване и падане на листата и умиращи клони. Тя може да се третира с 1% течност Бордо, но преди пръскането растението трябва да се изнесе навън.

Полезни съвети. Създайте благоприятни условия, поддържайте оптимална топлина, светлина и влажност - и тогава растението няма да се разболее.

Поръчайте здрав и оформен лимонов разсад от GradinaMax и отглеждайте лимони у дома, наслаждавайте се на вкуса и аромата им, използвайте и се наслаждавайте!

Публикувано: 19 септ 2024
Прегледи: 64
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt