Тази торта отдавна е много популярна в различни страни по света.
Комбинацията от вкусно крехко тесто, сочни, зрели ягоди и деликатна извара няма да остави никого безразличен.
За да я приготвите, трябва да вземете форма за печене с диаметър 24-26 см.
Торта с ягоди и извара
Съставки:
- 200 г пълнозърнесто брашно
- 100 г меко масло
- 0,5 чаша захар
- ¼ чаена лъжичка сол
- 1 пълна супена лъжица студена вода
Приготвяне на тестото:
Нарежете (мекото) масло, но не го разтопявайте. След това смесете маслото с кристалната захар, добавете брашното и солта и разбъркайте, докато стане на трохи. Добавете студена вода (ако е необходимо, можете да добавите повече от една супена лъжица вода) и оформете тестото на еднородна буца.
Прехвърлете готовото тесто във формата, като внимателно го разпределите по дъното и стените. Не забравяйте да притиснете плътно тестото към мястото му. След като тестото е равномерно разпределено, поставете го във фризера за 10-15 минути.
След като се охлади, извадете тестото и го набодете с вилица на няколко места. Поставете във фурна, загрята на 180˚С, за половин час. През това време сладкишът ще придобие красив златист цвят. Ако тестото започне да се надига по време на печенето, трябва да го притиснете във формата с лъжица. След като се изпече, извадете готовия, покафенял сладкиш и го охладете, без да го изваждате от формата.
Пълнеж:
- 250 г извара (извара с 0-5% масленост)
- ¼ чаша кристална захар
- 800 г ягоди (може да оставите ягодите цели, ако са малки)
- една пълна супена лъжица сушено ягодово желе
- ¼ чаша вода
Сега е време да се приготви пълнежът от извара.
Първо смесете изварата с кристалната захар на гладка маса, така че да няма бучки в изварата, и я разпределете върху тортата. Измийте ягодите и ги нарежете на половинки - ако са малки, можете да оставите ягодите цели. Подредете плодовете върху изварата в кръг, като започнете от външния периметър.
Вземете отделен съд и разредете в него сухото ягодово желе в малко вода. Поставете на слаб огън и оставете почти да заври. След това охладете, желето трябва да се сгъсти. Разпределете ягодовото желе върху всяка ягодка, като използвате силиконова четка за кухня.
Поставете тортата в хладилника за 1-6 часа. Преди сервиране извадете тортата от формата.
Насладете се!