0

Ягодов пай: вкусът на лятото във всяка хапка

Тази торта отдавна е много популярна в различни страни по света.

Комбинацията от вкусно крехко тесто, сочни, зрели ягоди и деликатна извара няма да остави никого безразличен.

За да я приготвите, трябва да вземете форма за печене с диаметър 24-26 см.

Ягодов пай

Торта с ягоди и извара

Съставки:

  • 200 г пълнозърнесто брашно
  • 100 г меко масло
  • 0,5 чаша захар
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • 1 пълна супена лъжица студена вода

Приготвяне на тестото:

Нарежете (мекото) масло, но не го разтопявайте. След това смесете маслото с кристалната захар, добавете брашното и солта и разбъркайте, докато стане на трохи. Добавете студена вода (ако е необходимо, можете да добавите повече от една супена лъжица вода) и оформете тестото на еднородна буца.

Прехвърлете готовото тесто във формата, като внимателно го разпределите по дъното и стените. Не забравяйте да притиснете плътно тестото към мястото му. След като тестото е равномерно разпределено, поставете го във фризера за 10-15 минути.

След като се охлади, извадете тестото и го набодете с вилица на няколко места. Поставете във фурна, загрята на 180˚С, за половин час. През това време сладкишът ще придобие красив златист цвят. Ако тестото започне да се надига по време на печенето, трябва да го притиснете във формата с лъжица. След като се изпече, извадете готовия, покафенял сладкиш и го охладете, без да го изваждате от формата.

Ягодов пай

Пълнеж:

  • 250 г извара (извара с 0-5% масленост)
  • ¼ чаша кристална захар
  • 800 г ягоди (може да оставите ягодите цели, ако са малки)
  • една пълна супена лъжица сушено ягодово желе
  • ¼ чаша вода

Сега е време да се приготви пълнежът от извара.

Първо смесете изварата с кристалната захар на гладка маса, така че да няма бучки в изварата, и я разпределете върху тортата. Измийте ягодите и ги нарежете на половинки - ако са малки, можете да оставите ягодите цели. Подредете плодовете върху изварата в кръг, като започнете от външния периметър.

Вземете отделен съд и разредете в него сухото ягодово желе в малко вода. Поставете на слаб огън и оставете почти да заври. След това охладете, желето трябва да се сгъсти. Разпределете ягодовото желе върху всяка ягодка, като използвате силиконова четка за кухня.

Поставете тортата в хладилника за 1-6 часа. Преди сервиране извадете тортата от формата.

Насладете се!

Публикувано: 20 май 2024
Прегледи: 40
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt