0

10 съвета за начинаещи градинари

Градинарството е прекрасна и естествена дейност за хората. Можете да прочетете за нея в Библията или да я изпробвате от собствен опит. Можете да създадете красива градина, пълна с цветя, или да заложите на отглеждането на земеделски култури, осигурявайки на себе си и на близките си екологично чисти зеленчуци, плодове и горски плодове.

Необходимо е обаче да имате някои знания и умения, за да се радвате на реколтата. В тази статия ще споделим съвети, които ще ви помогнат да започнете своето градинарско приключение и да постигнете успех по-бързо. Няма значение с какво искате да се заемете първо: с отглеждането на плодни дръвчета, декоративни храсти или многогодишни растения. Тези съвети са универсални и работят добре във всеки случай.

10 съвета за начинаещи градинари

Запознайте се с основите на градинарството

В градинарството, както и във всяка друга област, трябва да познавате теорията, преди да започнете да практикувате. Това включва разбиране на термини като почва, торене, поливане, подрязване и борба с вредителите. Съществуват много книги, статии и дори онлайн ресурси, където можете да намерите необходимата ви информация.

Съвет: Разходете се из други градини, изберете най-красивата и поговорете със собственика ѝ. Опитните градинари и собственици на парцели често са щастливи да споделят практически съвети с начинаещите.

10 съвета за начинаещи градинари

Изберете подходящото място за вашата градина

Изборът на подходящо място за вашата градина е от решаващо значение. Мястото трябва да е добре осветено, да е защитено от вятър и да има добре дренирана почва. Трябва да се помисли и за достъп до вода и удобен достъп до градината. Не избирайте парцел, разположен в долина, дори да е по-евтин и да смятате, че е защитен от вятъра. Там ще се задържат студен въздух и влага, които ще навредят значително на градината ви.

Съвет: Помислете за инсталиране на автоматична система за напояване още преди да започнете да засаждате - това е огромна икономия на време и ресурси.

Познавайте почвата си

Почвата е в основата на здравите растения. Не забравяйте да проверите състава на почвата си и нейната киселинност. Това ще ви подскаже кои минерали и торове да внесете първо в градината си. Детектори за определяне на химичните параметри на почвата ви се предлагат във всеки магазин за градински стоки. Използвайте органични вещества, като компост или оборски тор. Това ще помогне за подобряване на структурата на почвата и ще даде на растенията необходимата храна.

Съвет: Не забравяйте да засеете покривни култури. Фабричните растения могат да фиксират азота от въздуха, като го предоставят на другите растения. Горчицата и маслодайната рапица имат антимикробни и противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с почвените патогени.

Изберете правилните растения

Когато избирате растения за градината си, вземете предвид климатичните условия на вашия регион и размера на парцела. Обърнете внимание и на съвместимостта на растенията и изискванията им за грижи. Не засаждайте твърде много растения на малък парцел, тъй като това може да доведе до конкуренция за вода и хранителни вещества.

Съвет: Винаги питайте продавача в разсадника за зоната на замръзване на растенията, които планирате да купите. Основна причина за разочарованието на начинаещите градинари е, че многогодишните растения не оцеляват през зимата. Не допускайте тази грешка.

Грижете се правилно за растенията си

Растенията се нуждаят от редовно поливане, наторяване и подрязване. Поливането трябва да е достатъчно, излишъкът може да е вреден. Торенето на растенията трябва да се извършва в съответствие с техните нужди, като се използват органични или минерални торове. Подрязването помага за оформяне на растенията, премахване на болни или повредени клони и стимулиране на растежа на нови леторасти.

Съвет: Разпечатайте и окачете на стената в бараката за инструменти или на верандата простите правила за грижа за растенията в градината - те винаги се намират в книжката, която получавате при закупуването им, или могат да бъдат намерени онлайн. Просто следвайте инструкциите. Резултатите ще бъдат изненадващи не само за вас, но и за съседите ви.

10 съвета за начинаещи градинари

Защита на растенията от вредители и болести

"Зеленото" градинарство, при което не се използват препарати за растителна защита, е красива инициатива. Вредителите и болестите могат сериозно да навредят на градината ви. Ако не искате да използвате химикали, използвайте естествени методи за борба с тях. Редовно проверявайте растенията си за признаци на болести или вредители и предприемайте незабавни действия при наличие на проблеми.

Съвет: Не забравяйте да засадите естествени "защитници" в градината си, като кадифе или настурция. Просто ги засейте навсякъде, където има място - в центъра или по края на лехите, покрай градинските пътеки, под дърветата и храстите. Правете това всяка година.

Покрийте почвата

Покриването на почвата помага за задържане на влагата, възпрепятства растежа на плевелите и предпазва корените на растенията от прегряване и студ. Като мулч могат да се използват органични материали като слама, сено, кора или компост. Не изхвърляйте тревата от косачката - тя също е отлична и безплатна почвена покривка за лехите и растенията.

Съвет: Купете си машина за раздробяване на трева и клони - всеки сезон в градината ще има материали, които могат да бъдат раздробени и използвани като почвена покривка за лехите.

Бъдете търпеливи и внимателни

Градинарството изисква търпение и внимание. Не очаквайте незабавни резултати и не се обезкуражавайте, ако нещо се обърка. Наблюдавайте декоративните си растения, забелязвайте техния растеж и развитие, правете промени в грижите, когато е необходимо.

Съвет: Всяка година, а още по-добре два пъти годишно, извършвайте подрязване на всички дървета и декоративни храсти или наемете специалист, който да го направи. Намерете най-близките разсадници за градински растения или градински центрове - винаги можете да говорите за наемане на служител или за обучение за правилно подрязване.

10 съвета за начинаещи градинари

Не се страхувайте да експериментирате

Градинарството е творчески процес, който ви позволява да експериментирате с различни растения и методи на грижа. Не се страхувайте да изпробвате нови сортове, да комбинирате различни растителни видове и да използвате различни техники на отглеждане. Експериментирането ще ви помогне да откриете това, което е най-подходящо за вашата градина и климатични условия.

Съвет: Засадете в градината си сортове хортензия с големи листа и розови цветове. На първо място, те ще изглеждат красиво. Второ, като използвате специални торове за хортензии, които променят цвета си и които можете да закупите от всеки градински магазин, ще можете да "пребоядисвате" съцветията във всички нюанси на синьото, лилавото и синьото всеки сезон, без да увреждате храста.

Насладете се на процеса

Градинарството трябва да е забавно. Наслаждавайте се на процеса на отглеждане на растенията, наблюдавайте растежа им и резултатите от работата си. Не се обезкуражавайте, ако нещо не се получи - може би това просто не е "вашето" растение. Градинарството е не само възможност да отглеждате собствени зеленчуци и плодове, но и чудесен начин да се отпуснете и да релаксирате сред природата.

Съвет: Още на етапа на планиране на градината отделете място за зона за отдих с покрита камина. Купете много соларни лампи и гирлянди и ги разположете из цялата градина. Вечерите там ще станат прекрасни и незабравими!

Публикувано: 10 май 2024
Прегледи: 158
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt