0

Кога се засаждат цветя - план за начинаещи цветари

Не всеки знае кога да засади цветя в градината. Има много красиви цветя, които се засяват по различно време. За някои от  цветята първо трябва да се отгледа разсад, а други може да се засеят направо на открито. Цветарският календар ще ви помогне да се ориентирате в процеса на засаждането. Цветята има във всяка градина или двор. Но за да изглеждат те наистина красиво, трябва да се потрудите за това. За да покажат пълния си блясък много е важно да засадите декоративните растения навреме. Календарът за засаждане на цветята е добър пътеводител в тази сложна задача.

Кога се засаждат цветя

Какви цветя да засеем през март

Тагетес – любимото цвете на градинарите. Основна причина за това е, че те са непретенциозни и цъфтят дълго време. Кога да засадите тези красавици? За да започнат да цъфтят по-рано, семената се засяват в края на март в сандъче и се покриват със слой почва с дебелина 1 см. Засаждат се в земята, когато температурата няма да падне под нулата. Схема на засаждане: 10 см в ред, 30-40 см между редовете. Пъпките се отварят 6-8 седмици след поникването на растенията, цъфтежът продължава до първите есенни слани.

Кога се засаждат цветя

Декоративния грах е едногодишно катерливо цвете, което се отглежда лесно чрез разсад. Семената се засяват в края на март, като в една чашка се поставят две или три зърна. Цъфтежът настъпва след 60-70 дни. Разсадът се засажда в края на май, след като вече няма опасност от измръзване. Възрастните растения цъфтят до есента, като издържат на застудяване до -5 °C. Схемата на засаждане е на разстояние 25 cm едно от друго.

Кога се засаждат цветя

Многогодишна ехинацея - цъфти почти 2 месеца, като цъфтежа започва през втората половина на лятото. Обикновено се размножава чрез разделяне на коренището, но този сорт може да се размножава и чрез семена. Те се засяват в края на февруари/началото на март в чашки на дълбочина 0,5 cm. Най-добрата температура за покълване е +13 °C. Кога трябва да се засадят цветята в земята? Засадете ги веднага след като почвата се размрази и затопли. Площта за отглеждане на едно растение е 30 см на 30 см.

Лупина - високо многогодишно растение, което цъфти през август. Най-добре е да ги засеете от семена през март. Разсадът е устойчив на студ и може да бъде засаден в земята след 50 дни. Те ще цъфтят през следващия август. Семената се засяват на дълбочина 2 см, а разстоянието между растенията е 50 см

Кога се засаждат цветя

Какви цветя да засеем през април

Циния - луксозно едногодишно растение, което прилича на гергина. Когато се отглеждат като разсад, те се показват в целия си блясък, като образуват буйни, високи храсти. Засяват се през април на дълбочина 1 cm. Засаждането се извършва в края на май, когато опасността от измръзване е изчезнала. Схемата на засаждане е 30 x 30 cm. Цъфтежът продължава от юни до първата сериозна слана.

Скабиоза - дълго цъфтящо многогодишно растение, което се отглежда като едногодишно в по-студените региони. Методът на покълване се използва, за да цъфти по-рано. В началото на март семената се засяват на дълбочина 1-2 мм. Можете просто да ги разпръснете върху повърхността на почвата и да ги покриете с пясък. Кълновете се появяват след 2 седмици. Те трябва да се разреждат. След още две седмици разсадът може да се пикира в чашки един по един. Пресаждат се в открита почва в началото на май, по схема 40 на 30 см. Цъфтежът продължава от юли до късна есен.

Кои цветя да засеем през май

Ammi - все още е рядко срещано едногодишно растение с малки бели цветове с форма на чадър. В регионите с мека зима те се засяват в края на есента. В по-студените климатични райони се засяват през пролетта, след като почвата се затопли до +8 °C. Разсадът ще се появи в рамките на 2 седмици. Храстите се нуждаят от пространство и затова трябва да се прореждат, като се оставя разстояние от 30 cm. Цъфтежът продължава от юли до септември.

Дамаска челебитка (Nigella) е едногодишно растение, което не понася много добре присаждане. Засейте семената директно в лехата на дълбочина 2 см. Разсадът ще поникне след 2 седмици. Те трябва да се проредят, като между растенията се оставят 15-20 cm. Растенията ще цъфнат след 40 дни и ще останат цъфтящи от юни до септември.

Кога се засаждат цветя Брадатият карамфил (турски карамфил) е популярно многогодишно растение. Семената се засяват в края на май в открита почва на дълбочина 1-1,5 см. Разсадът се отглежда на разстояние 15 см един от друг. Цъфтежът е летен и продължава 1,5 месеца.

Мегапопулярното многогодишно растение космос цъфти от средата на юни до септември. Лехата може да се засее веднага след като се стопи снегът. Разпръснете семената в гнезда от 35 см по повърхността на почвата. Дълбочината на засаждане е 1 cm.

През май може да засеете семената на тагетес и ехинацея за втори път, този път направо в земята на открито. След засяването температурата не трябва да пада под +5 °C през нощта.

Кои цветя да засеем през юни

Маргаритките са красиви, дълго цъфтящи двугодишни растения. Те образуват компактни храсти през първата година и цъфтят през втората. Цъфтежът продължава от май до застудяване. Семената се засяват на дълбочина 1 cm. Удобно е да ги засеете в сандъче, а след това да пикирате разсада в лехата.

Теменужките също може да са двугодишни растения. Те се засяват през юни/юли. Семената им са малки и издръжливи. Най-добре е първо да ги засеете в контейнер и след това да ги посадите на постоянното им място. Дълбочината на засяване е 1-2 мм. Можете също така да поставите семената в дълбока бразда и да ги покриете с торф, смлян в дланта ви, след което да навлажните и да покриете контейнера със стъкло. Разсадът ще се появи след около 10 дни. Когато се образуват два истински листа, разсадът се пресажда в лехата на схема 10 x 10 cm. Те ще цъфнат през следващата година и ще цъфтят от началото на лятото до късна есен. Теменужките могат да се отглеждат и като едногодишни, като се засяват с разсад в края на февруари.

Кои цветя да засеем през есента

Календарът за засаждане на цветя продължава до първата слана. През октомври засадете многогодишни растения като карамфил, ехинацея и лупина. Семената могат просто да се разпръснат в лехата и да се покрият с богата на хранителни вещества почва. Ще оцелеят само най-силните, така че разсадът ще бъде силен и адаптиран и накрая ще даде красиви цветя.

Споделете с нас в коментарите дали нашият календар за засяване на цветя ви е помогнал. Разкажете ни кога ще засаждате цветя през 2023 г. и кои са любимите ви.

Публикувано: 21 февр 2023
Прегледи: 10469
(Гласове: 3, Рейтинг: 3.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt