0

Градина в горски стил: природен чар и абсолютна естественост

Оформянето на градина в горски стил все повече се избира от хора, които искат да избягат от живота в големия град и да се потопят в красотата на природния пейзаж. Популярността на реликтовия стил нараства от година на година, като важно негово предимство може да се счита свободния растеж на дървета, храсти и треви, които практически не изискват намеса и корекция. Всяка година гората, създадена от човека, става все по-естествена и индивидуална. Как правилно да направите кът на дивата природа в двора - прочетете в тази статия.

Характеристики на горския стил в ландшафта на градината

Градината в горски стил създава илюзия за девствена природа, имитирайки реликтни пейзажи, които не са били докоснати от човешка ръка. Този стил има много особености и предимства. За създаване на такава композиция практически се използва цялата площ на градината, с изключение на местата, на които са монтирани пейки, беседки или павилиони. Градинските сгради са скрити зад растенията, доколкото е възможно. Ще трябва да се откажете от геометрични бетонни или павирани пътеки, обширни цветни лехи, големи тревни площи. За създадаване на горска градина, трябва да изберете естествени материали: дърво или камък, които най-органично се вписват в естествения пейзаж. Особеностите на декора в този случай са подчертани от естествени материали. Дървото с топла, жива текстура се използва за производството на малки архитектурни форми и мебели за интериора на дома. На камъка се пада сложната задача да създава акценти в композицията. Горската градина не приема прави ъгли, тя е проектирана без симетрични композиции, създадени на базата на геометрични форми. Пътеките са криволичещи, тесни, удобни. Повърхността на пътеките е покрита с натрошена кора, дървени стърготини, пясък, натрошен камък или други естествени материали. Когато правите пътеките, трябва да се откажете от бетонни или каменни бордюри. Ръбът на пътеката може да бъде украсен с увивни растения, които визуално нежно отделят пешеходната от останалата част на градината. На мястото, отделено за горска градина, се оставят колкото е възможно повече естествени растения, съществуващи дървета и храсти, многогодишни треви, допълвайки пейзажа с подходящи култури с контрастираща зеленина или иглолистни, като акценти или основни насаждения. При избора на листопадни растения е важно да се вземе предвид вида на растенията през зимата, пейзажът трябва да е живописен по всяко време на годината. Изборът на растения е много важна задача, тъй като трябва да се постигне естественост на създадения пейзаж. Засадените храсти в крайна сметка образуват естествени гъсталаци, цветята се засаждат под формата на полянка, както е в края на гората. Водните обекти са от особено значение в горската градина, като това не са геометрично определени правоъгълни или квадратни басейни, а естествени потоци, извори, малки водопади и естествено изглеждащи водоеми с колебания на нивото на водата, което се постига чрез естествения релеф на грдината. Плоската гора изглежда монотонна, ако релефът на парцела е равен, можете изкуствено да създадете илюзията за разлика във височината, да аранжирате скалисти хълмове с алпинеуми или рокариуми със засаждане на подходящи естествени растения. Сухите потоци от камъни изглеждат елегантни, такива композиции са в състояние да придадат на горския кът допълнителен чар. Лесна грижа за растенията – този аспект е от голямо значение, особено за заетите градинари. Растенията и тревите ще приемат по-естествена форма всяка година без никакви човешки усилия.

Градина в горски стил: природен чар и абсолютна естественост

Нива на горската градина

За да създадете естествена горска градина, е необходимо да засадите растения на няколко нива. Обикновено са достатъчни седем вида.

Дървета

Дървесните видове са основният елемент в горската градина. Именно тези растения създават специални съчетания в композицията. Можете да използвате иглолистни или широколистни дървета, препоръчително е да изберете сортове с различни силуети, форми на короната, цвят на игли или листа. Дори рядък цвят на кората на широколистните дървета, особено през зимата, може да преобрази градината, да внесе пространствена лекота и ефирност в композицията.
Съвет! Не се опитвайте да пресадите дървета от истинска гора в градината - възрастните иглолистни дървета не понасят добре преместването. Препоръчва се в композицията да се включат сортове дървета, които не са склонни към хаотичен растеж. Сега в разсадниците има много такива сортове. Елегантен компактен смърч Sitka Aurea със златисти игли; буен закръглен канадски смърч Alberta Globe с дълги игли с ярко зелен оттенък, тънък канадски смърч Sanders Blue класическа форма със сини игли - това са някои ефектни представители на иглолистните дървета за декориране на горската градина. Испанските и корейските ели с невероятни шишарки са специален акцент за създаване на възхитителен кът. На мястото е подходящо да се засадят многоцветни хвойни с различна форма на короната.
От широколистните дървета в гората хармонично изглеждат лешник, декоративна ябълка, дива череша, ирга, калина, бук.

Храсти

Най-голямата група растения, изграждащи горския масив, са храстите. Те могат да се използват за зониране на двора, за създаване на скелетна рамка, за гъсталаци или плътна завеса, за подчертаване на вертикални върхове. При избора на храсти е важно да се даде предпочитание на растения, устойчиви на сянка, като: тис, падуба, снежна ягода, хвойни, защото те ще растат в сянката на високи дървета. От овощните и декоративни храсти могат да се създадат оригинални композиции от диви шипки, люляк, спирея, малини и къпини. Включването на лоницера в композицията ще създаде невероятно кътче с прекрасни цветя, а зрелите плодове ще създадат нова атмосфера в гората.

Многогодишни растения

Под нивото на храстите се засаждат многогодишни растения, които могат да растат при липса на светлина. Предимство тук имат папратите. Разперените елегантни, извити перести листа ще създадат ярък акцент в подножието на строгите дървета. Зеленика, астилба и бергения растат добре на частична сянка. Елегантните цветни метли на астилбата ще добавят разнообразие към монотонността на зелените дървета. За да се създаде лекота и естественост, многогодишните растения не се засаждат в цял масив, само няколко акцента са достатъчни, за да съживят горските насаждения. Няколко храста хедър, сгушени в подножието на висок смърч, ще придадат простор и нежна елегантност на горската картина.
Има още една група растения, без които е трудно да се създаде горска приказка - това са почвопокривните растения. В девствената гора цялата почва е покрита с мъх или килим от студоустойчиви растения. Когато планирате горска градина, можете да засадите пълзяща будра, зеленика, медуница, яснотка, теменужки - тези растения ще ви помогнат да придадете естествен вид на пътеките. Насаждения от дребноплодни ягоди, диво лютиче, декоративна ягода, здравец, мента, риган, чубрица изглеждат като оригинален килим.

Градина в горски стил: природен чар и абсолютна естественост

Растения за периферията

Във всяка гора има краища, обрасли с трева и диви цветя. Когато създавате изкуствена горска градина по краищата, се препоръчва да се засяват тревни смеси с многогодишни и едногодишни цветя, мавританската морава е перфектна - основното е да не прекалявате, за да избегнете създаването на гъста тревна ивица.
В началото на пролетта, когато тревните растения все още спят, луковичните растения ще придадат на градината свежест и оригиналност. Разпръснати малки минзухари ще известят наближаването на пролетта още през март. Оригинално в декорацията на градината изглеждат още кокичета, лютиче, боровинки. В подножието на дърветата можете да засадите мицел от гъби - това ще придаде на градината естествена оригиналност.

Оформяне на водоеми

По бреговете на горски водоеми се засаждат речен хвощ, блатен аир, фалшив ирис, понтедерия. Буйни папрати и блатни незабравки се чувстват много добре на брега.

Градина в горски стил: природен чар и абсолютна естественост

Зелен балдахин - няма завършеност без лиани

В старите гори лианите се издигат по стволовете на дърветата, придавайки приказност и грация; в създадената от вас градина също можете да имитирате кът от естествената природа, като засадите под дърветата бръшлян, дива лоза, целаструс, аристолохия. Пълзящите растения ще омекотят строгите вертикални линии на дърветата, ще създадат фантастичен малахитов балдахин. През есента ярките листа на дивата лоза ще създадат ярък акцент в градината.

Градина в горски стил: природен чар и абсолютна естественост
Градина в горски стил не може да бъде създадена за една година, но начинанието е увлекателно и вълнуващо - време е да мечтаете и да чертаете планове.

Публикувано: 12 дек 2022
Прегледи: 2743
(Гласове: 1, Рейтинг: 5.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt