0

Грижи за трева през лятото: поливане, торене и борба с плевелите

Грижи за трева през лятото: поливане, торене и борба с плевелите


Здравата и добре поддържана трева е отличителна бележка на сайта. От какво трябва да състои лятната грижа за тревата? Прочетете как да поливате и косите тревата си. Научете трите правила за лятно подхранване на тревата и имената на продуктите за борба с плевелите


Трева близо до къщата. Грижа за лятна трева


Плътната и добре поддържана морава е визитна картичка на парцел, собствениците на който решават да отделят време и усилия за този елемент на ландшафтния дизайн. През лятото тревата се нуждае от поливане, хранене и отрязване. Всяка операция има свои правила.


Как да напоявате тревата си


Поливането на трева трябва да бъде достатъчна степен, разумно и най-важното редовно. Ако нарушите честотата на поливане, вместо жив зелен килим можете да получите парче земя с празни зони. Правилата за поливане на тревата са прости и логични, достатъчно е да ги запомните веднъж, за да извършите след това пръскане с предсказуем резултат.


Правило 1. Тревата се полива на всеки 3-5 дни, ако дъждът не го е направил. Бурната трябва да изсъхне между поливките.


Правило 2. Тревата не трябва да се полива през деня - мократа трева ще изгори на слънце, тъй като на нея капчици вода образуват микролещи. Най-доброто време за напояване е сутрин, вечер или нощ.


Правило 3. Поливането може да стане само чрез поръсване — насочен поток от вода ще измие копната с образуването на празни участъци.


Правило 4. Тревата не трябва да се полива всеки ден — това ще доведе до образуването на плитка коренова система, която няма да може да осигури гъста зелена трева.


Косене на тревата


Общото правило е, че колкото по-лошо е лятото, толкова по-къса е тревата. В регионите, където лятото е дъждовно и хладно, тревата може да бъде подстригана с минимална височина от 2 сантиметра. Колкото по-горещо е лятото в региона, толкова по-високо трябва да оставите тревата след рязане, в противен случай тя ще умре.


Стандартната височина на моравата е 5 сантиметра: тревата, по-ниска от 3 см, може да изсъхне, над 8 см - тя ще започне да прераства с плевели. За късокосени „спортни“ тревни площи изберете смеси с високо съдържание на тимотей (Phleum pratense L.) и ливадна синя трева (Poa pratensis).


Правила за косене на тревата:


  • трябва да използвате остър инструмент — тъп нож или дебела линия на косачката ще извадят тревата за корените, което значително ще съсипе тревата;

  • всеки път, когато трябва да косите в различна посока — с монотонно косене тревата бързо ще загуби декоративния си ефект и вече в средата на сезона ще изглежда небрежно;

  • първата прическа се извършва в самото начало на сезона — по това време максимум на листата е в зоната на корените и няма да падне под ножа;

  • след косене тревата трябва да се полива, в идеалния случай с добавяне на водоразтворим тор към напоителната система.


Важно. Най-популярните и непретенциозни треви - райграс (Arrhenatherum) и власатка (Festuca) - не понасят подстригвания по-къси от 3 сантиметра, те се разболяват и умират. Но тревните площи от тези треви са чудесни дори за начинаещи.


Подхранване на тревата


През лятото азотът и калият са жизненоважни за трева — те дават активен растеж на надземната част и устойчивост на суша. В по-малка степен през лятото е необходим фосфор, който спира растежа на зеленината и стимулира растежа на кореновата маса. В края на сезона ситуацията се променя точно обратното, тъй като трева се нуждае от развита коренова система за успешно зимуване.


3 правила за хранене на тревата през лятото:


  1. торовете се използват винаги след рязане — водоразтворимите торове се добавят към системата или контейнерите за напояване, напояват тревата преди нанасяне на сухо, изчакайте тревата да изсъхне и оплоди и след това я напойте отново;

  2. те започват да хранят трева от ранна пролет — влажната почва перфектно абсорбира торовете, без риск от изгаряне на корените;

  3. гранулираните торове с продължително действие могат да се използват само 2 пъти на сезон — те постепенно се разтварят, бавно отделяйки азот и задоволяват всички нужди на трева.


Важно. Ако лятото е достатъчно сухо и топло, тогава окосената трева може да бъде оставена на тревата — тя ще я предпази от изгаряне и бързо ще се превърне в органичен тор.

Публикувано: 29 декември 2021
Преглед: 5
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Оставете мнение
Оценка
Добавяне на един или няколко файла
    Ние използваме бисквитки за предоставяне на услуги. Преглеждайки уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки Повече информация.