0

Грижа за розите през пролетта

С какво да подхранваме розите през пролетта, за да растат здрави и да цъфтят буйно

Разкошна розова градина е мечтата на всеки градинар. Храстите не само трябва да са здрави, но и да цъфтят пищно през цялото лято до есенните студове.

Грижа за розите през пролетта

Трите основни хранителни вещества за розите, основа за тяхното здраве и жизненост са азот, фосфор и калий. Розите могат да си ги набавят от готовите минерални торове, както и от органичните вещества в градината. Всеки вид тор има своите предимства и недостатъци. Затова най-добрият вариант е да ги комбинирате разумно.

Но първо нека разберем как действа тора, какво съдържа и какво е въздействието му върху почвата и розовите храсти.

Азот, фосфор, калий – защо са нужни на розите?

  • Азот - подпомага растежа на зелената маса. Излишъкът от азот, обаче стимулира растежа на нови леторасти в ущърб на цъфтежа: получавате здрав зелен храст с малки, невзрачни цветове.

  • Фосфор - полезен е за кореновата система, подпомага съзряването на леторастите, жизненоважен за образуването на пъпки и буен цъфтеж.

  • Калий - помага за укрепване на стъблата и подготвя розовите храсти за успешна зима.

Какво искат розите - минерални или органични торове?

Грижа за розите през пролетта

Минералните торове (NPK в различни съотношения) съдържат много полезни микроелементи и са много лесни за употреба, като могат да се използват и за листно приложение чрез пръскане върху листата.

Те се предлагат не само в течна форма, но и като гранули, които освобождават хранителни вещества непрекъснато чрез светлината, влагата и въздуха. Минералните торове обаче могат да засолят почвата в градината и да попречат на развитието на кореновата система на растенията. Прилагайте ги само върху влажна почва, за да избегнете изгарянето на корените.

Органичните торове не вредят на структурата на почвата, но са по-трудни за приготвяне и използване. Те включват декомпостирани органични отпадъци, компост, целулоза (дървени стърготини и сено), торфени стърготини, дървесна пепел, птичи тор, декомпостирана трева и др. Хумусът привлича дъждовните червеи, които разрохкват и аерират почвата, подобрявайки въздухообмена. Органичните вещества се използват по време на растежа и развитието на розовите храсти, но никога при подготовката им за зимуване.

Балансирано торене на розите през пролетта:

  • Първото наторяване се извършва през април, когато пъпките набъбват. По това време розите се нуждаят от азотни торове. При органичните торове прилагайте по 100 грама птичи тор или 300 грама напълно разложен оборски тор на храст. Или разредете 30 грама минерални торове на 10 литра вода, например амониева селитра.

  • Второто наторяване се извършва през май, във фазата на растеж на леторастите. При органично земеделие използвайте 3-4 литра оборски тор на храст. При минералните торове изберете комбинация от амониева селитра (10-15 г), калиева сол (15-20 г) и двоен суперфосфат (30 г).

  • Третото наторяване е в началото на лятото, по време на образуване на пъпки. Използвайте калиево-фосфорни торове. Органични торове: кравешка тор или птичи тор. От минералните торове: амониев или калиев нитрат (15-20 г на квадратен метър), суперфосфат (30-40 г на квадратен метър), калиев сулфат (10-15 г на квадратен метър). По това време храстите могат да се напръскат с разтвор на магнезиев и железен хелат - тези елементи липсват на розите във всяка градина. Тази обработка е най-добре да се извърши в облачен ден или вечер след залез слънце.

След като вече знаете как, кога и защо да наторявате розите, посетете каталога на GradinaMax, изберете раздела за торове и купете точния тор за вашата градина.

Важни правила при използването на органични торове:

  • Разредете птичия тор с вода в съотношение 1:20 и го оставете да престои поне пет дни.

  • Разредете кравешкия тор с вода в съотношение 1:10, влейте и разредете отново с вода в съотношение 1:2.

  • Оргаaничните торове могат да се прилагат само когато температурата е над нулата, ако сте сигурни, че не се очакват повече нощни студове.

  • При използване на органични вещества трябва да се спазва умереност в дозировката. Високата концентрация ще доведе до изгаряне на корените и розите ще започнат да страдат. По-добре е по-малко, но по-често.

Публикувано: 21 мар 2023
Прегледи: 1924
(Гласове: 1, Рейтинг: 1.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt