0

Хедър в градината: особености и тънкости на отглеждането

Елегантните храсти с плътни, люспести листа и нежни цветове - камбанки ще украсят всяка есенна градина и цветна композиция и ще впечатлят със своята изящност и изисканост. Хедъра изглеждат чудесно до ниски иглолистни дървета, а грижите за тези растения са почти еднакви. Вечнозелените листа остават по стъблото на хедъра дори през зимата, което дава възможност да се поддържа декоративността на цветните лехи даже и през студения сезон. Хедъра е представител на един монотипен род, но огромното разнообразие от сортове с различни цветове ви позволява да създавате оригинални композиции от тези растения в градината.

Хедър в градината: особености и тънкости на отглеждането
Основните предимства на хедъра са: цъфтеж през есента, широко приложение в ландшафтния дизайн, лесно отглеждане, добра зимоустойчивост. Но има и няколко изисквания, които трябва да се спазват за правилното отглеждане на на това растение

Как изглежда хедъра

Всички хедъри са вечнозелени ниски храсти, размерът им достига от 15 до 60 см.

Хедър в градината: особености и тънкости на отглеждането

Растението, в зависимост от сорта, може да образува разтегнат храст от пълзящ тип, други сортове се отличават с тънки вертикални стъбла. Листата на хедъра са малки, стоманеносиви до тъмнозелени на цвят, плътно покриващи стъблото на растението. При смачкване, листата не издават никаква миризма. Цветът на цветята с форма на камбанки е разнообразен, има сортове с чисто бели, лилави, пурпурни, розови или тъмночервени цветове. Цветята могат да бъдат единични или пъпковидни. Периодът на цъфтеж е есенните месеци, но някои ранни сортове могат да зарадват с нежни камбановидни цветове още в края на юли.

Хедър: засаждане и отглеждане

За да получите уникален декоративен кът на градината с растения от хедър, се препоръчва да се изпълняват всички необходими агротехнически мерки.

За създаване на такъв кът, трябва да изберете слънчева зона, защитена от подпочвени води и заблатяване. Растението е предразположена към гъбични инфекции при прекалено гъсто засаждане и излишна вода в почвата. При неправилно избрано място за отглеждане на хедър (сянка, частична сянка), цъфтежът може да бъде оскъден и краткотраен.

Разсадът на хедър се засажда от пролетта до средата на есента, препоръчително е да завършите работата около месец преди първите минусови температури. Ефектни композиции могат да се получат чрез засаждане от 9 до 15 разсад на 1 m². Една група може да се състои от 20-30 растения. Трябва да се вземе предвид времето на цъфтеж на растенията, така че лехата с хедър да е живописна от средата на лятото до есента.
Хедър в градината: особености и тънкости на отглеждането
Важно! При засаждане разсадът не се задълбава допълнително, препоръчва се да се спази дълбочината на засаждане от разсадника.

В природата продължителността на живот на хедъра не надвишава 25 години. В условията на изкуствено създадени композиции този период може да намалее поради неспазване на земеделските правила за отглеждане на тези прекрасни растения, така че трябва да сте готови да засадите нови растения, за да замените загиналите.

Подходяща почва: ключът към успеха в отглеждането на хедър

Да, вярно е, че успехът на отглеждането на хедър в градината зависи от правилния състав на почвата. Тези растения изискват кисел субстрат с pH от 3,5 до 5,5, за да растат успешно. Почвата за засаждане трябва да има висока пропускливост и умерено плодородие. В градината такава почва обикновено не се намира, следователно, преди засаждането на разсад от хедър, мястото се облагородява чрез добавяне на кисел торф към почвата, както и компост от игли и кора от иглолистни дървета и пясък.
Ако почвата в градината се състои от гъста глина или тежка глинеста почва, горният слой на почвата (до 30 см) трябва да бъде заменен с подходящ субстрат. В райони с високо ниво на подпочвените води е необходимо не само да се замени част от почвата в горния слой, но и да се подреди дренажна възглавница от камъчета или експандирана глина - такава операция ще намали намокрянето на корените на хедъра.
Препоръчително е да добавите микориза за растения от хедър към подготвената почва, което има благоприятен ефект върху състоянието на кореновата система на растенията и увеличава площта на абсорбиращата повърхност. Използването на микориза намалява риска от заболяване и повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия.
След засаждане, разсада от хедър се полива, а повърхността между растенията се мулчира с иглички или борова кора. Хедъра образува плитка коренова система, която бързо изсъхва при недостатъчно поливане. Особено опасно е пресушаването на хедъра през горещото лято, така че мулчирането на повърхността на почвата под растенията помага да се запази влагата и предпазва хедъра от загиване. Мулчът от борови иглички служи в същото време за подкисляване на градинския субстрат.

Грижи за хедъра

Грижата за хедър не е тежка задача, но изисква познаване на агротехнологията за отглеждане на това растение.

  • Поливане. Когато се грижите за хедъра, трябва да се спазва честотата на поливане, особено през горещите летни месеци. Дори еднократно изсушаване може да нанесе сериозни щети на кореновата система на растението, която се намира близо до повърхността на почвата. Поливайте храстите при необходимост и избягвайте да пръскате вода по короната на растението. Препоръчително е растенията да се поливат сутрин.
  • Наторяване. За наторяване на хедъра трябва да се използват само специални смеси, създадени от производителите за растения, които изискват кисели почви. Готовите торове са напълно балансирани по отношение на хранителните вещества и елиминират изгарянето на кореновата система. Готовите торове за вечнозелени иглолистни дървета и рододендрони са подходящи за наторяване на хедър. Препоръчва се торенето да става от пролетта до средата на лятото. За предпочитане е да изберете бавнодействащ гранулиран тор, който да се прилага през пролетта.
  • Подрязване. Храстите се подрязват рано напролет, преди да се появят соковете. По време на тази операция се отстраняват мъртвите съцветия, като се отнема малка част от основния стрък. Подрязването спомага за оформянето на хармонична форма на храста, а също така увеличава интензивността на цъфтежа.

Добри съседи за хедъра

Хедър може да се засажда в групови насаждения, като се вземе предвид височината на растенията, поставяйки разсада на преден план на композициите. Освен това е важно да изберете растения в съседство, които се нуждаят от кисела почва. До хедъра растат добре хвойни, борове, смърчове, рододендрони и ерика. От тревистите - власатка, карекс кафяв, пясъчна тръстика. Близо до прекрасните хедъри великолепно изглеждат поляни с дребни луковици и ботанически лалета. Почвопокривната тлъстига не само ще подчертае елегантността на хедъра, но и ще помогне за задържане на влагата в почвата.

Хедър в градината: особености и тънкости на отглеждането

Публикувано: 01 дек 2022
Прегледи: 3160
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Галина
03 дек 2022

Благодаря за интересната информация за това ново за нашата страна растение. Много полезна информация.

Б
05 дек 2022

Радваме се да чуем, че статиите са полезни за вас. Очакваме да продължите да се възползвате от предложенията на GradinaMax.

Поздрави

Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt