0

Как да се грижим за хортензиите през пролетта, за да стимулираме растежа и цъфтежа им?

Богатият цъфтеж на хортензиите не оставя никого безразличен. Тези популярни многогодишни растения ще украсят всяка градина, ще й придадат уют и ще създадат празнична атмосфера наоколо. За постигането на този ефект обаче се изисква известна доза търпение. Необходими са няколко години, за да израснат храстите и да могат да покажат красотата си в пълна степен. Освен това растенията трябва да се поддържат правилно през целия сезон, като се започне от пролетта.

Как да се грижим за хортензиите през пролетта

Правила за премахване на зимната защита

Повечето разновидности на хортензии се характеризират с устойчивост на замръзване и не се нуждаят от защита. Градинските и дъбовите хортензии обаче са деликатни. Без солидно покритие те могат да измръзнат. През пролетта е време да откриете растенията, но това трябва да се прави внимателно и постепенно. Препоръчително е да започнете да обветрявате покритието през март. Тя може да бъде напълно премахната едва след като снегът се стопи и настъпят по-топли дни без големи студове. Това обикновено се случва през април. Ако има опасност от връщане на нощните слани в региона, храстите трябва да се покрият с агрофилцово наметало.

Пролетно подрязване в зависимост от вида хортензия

Много градинари предпочитат да извършат резитбата през есента. Многото есенни задължения обаче често водят до отлагане на тази отговорна задача за пролетта. Най-добре е резитбата да се извърши преди началото на вегетационния период, т.е. през април и преди наторяването на хортензията. А през май остава само внимателно да се отстранят сухите леторасти, които трудно се разпознават, докато пъпките не започнат да се разрастват. Подрязването трябва да се извършва, като се има предвид видът на хортензията.

  • Дървовидна. Повечето издънки трябва да се подрежат, а тънките да се премахнат напълно. Оставете най-силните издънки на 2 до 10 стъбла. Колкото по-голям е храстът, толкова повече клони могат да се запазят, като се съкратят с 2-5 стъбла.

  • Метличеста. През пролетта се извършва радикална резитба на всички леторасти с една трета от дължината им. Едновременно с това се отстраняват всички счупени, измръзнали и изсъхнали клони със санитарна цел.

  • Едролистна. Бъдете особено внимателни, когато подрязвате храсти от този тип. Често това многогодишно растение цъфти само върху издънките от предходната година. Ако те бъдат подрязани, цветовете може да липсват.

Ето защо пролетното подрязване трябва да се извършва със санитарна цел. Понякога старите храсти хортензия се подлагат на радикално подмладяване. За тази цел те се подрязват обратно до ствола. Пълното обновяване на растението се извършва след няколко години. Цъфтежът на подмладения по този начин храст ще бъде още по-обилен.

Как да се грижим за хортензиите през пролетта

Наторяване на хортензиите през пролетта

Темата за оплождането е толкова сложна, че си заслужава да й се обърне повече внимание. Научете повече за принципите на пролетното торене.

Има няколко правила, които не си струва да пренебрегвате:

  • Първото наторяване на растенията трябва да се извърши, когато температурата на нивото на почвата вече не пада под +4/+6º С. При тези условия кореновата система е в състояние да абсорбира хранителните вещества.

  • Преди течно торене растението трябва да се полее, за да се подобри усвояването на хранителните вещества и по този начин да се предпазят корените от изгаряне.

  • Твърдите торове трябва да се вкопаят в почвата на дълбочина 4-5 см и след това да се полеят.

  • Разтворът за пръскане на листата трябва да е наполовина по-слаб от този за поливане на корените. Растението трябва да се пръска без пряка слънчева светлина, за да не изгорят листата.

  • Хортензията обича кисели почви, затова е по-добре да избягвате торове, които понижават този показател.

  • Когато приготвяте тора, винаги спазвайте препоръчаната дозировка.

Как да се грижим за хортензиите през пролетта

Как да наторяваме правилно хортензиите?

Схемата на торене за всички сортове хортензии е една и съща и е следната:

  • Около 10-18 април трябва да се внесат азотни торове, за да се стимулира активният растеж на леторастите и листата.

  • За укрепване на леторастите и придаване на гъвкавост на растението са необходими препарати, съдържащи манган. Техните разтвори е по-добре да се доставят през листата, като се започне две седмици след първото наторяване и през целия май. Ако е необходимо, през този период почвата може да се подкисели.

  • Краят на май е най-подходящото време за цялостно наторяване, за да се повлияе положително на растежа на хортензията и формирането на млади леторасти.

Запазете този план, ако не знаете с какво да наторявате хортензията си през май. Все още можете да прилагате комплексни торове в началото на юни.

Видове използвани торове

За наторяване на хортензиите се използват всички видове торове:

  • минерали,

  • органични;

  • приготвени по традиционни рецепти.

Понякога неопитните градинари се опитват да премахнат употребата на минерални торове, като се опитват да ги заменят с органични торове. Това може да се направи, ако добре познавате всички свойства на органичните торове. Например в търсене на азот за увеличаване на зелената маса на растенията може да се използват оборски тор и кал.

Минерални торове

Следните препарати могат да се използват като източник на азот:

  • Карбамид (карбамид) - 25 g на 10 литра вода на 1 m²;

  • амониев нитрат - 30 г на 10 литра вода;

  • амониев сулфат - 35-40 g на 1 m².

Последният препарат може да се прилага под формата на разтвор или в суха форма, като се вкопае в почвата, като по този начин допълнително я подкиселява леко. Когато използвате обикновени минерални торове, винаги следвайте инструкциите, приложени към конкретния препарат.

Органични торове за хортензии

В допълнение към минералните торове градинарите често използват и органични вещества:

  • Компостирайте с добавка на торф за повишаване на киселинността в съотношение 1:1. 5-10 кг компост са необходими за един храст. Той трябва да се вкопае заедно с почвата на разстояние до 25 cm от ствола на растението.

  • Биохумус. Препаратът трябва да се смеси с хладка вода в съотношение 1:8 или 1:10 и да се остави да се разтвори за 24 часа. За един храст трябва да се приготвят приблизително 8-15 литра.

  • Оборска тор. Трябва да се приготви разтвор на оборски тор в съотношение 1:10, в количество 5-10 литра на храст. Той може да се допълни с разтвор на лимонена киселина (10 грама на 10 литра вода).

Естествените торове включват различни настойки, отвари и дори хранителни продукти. Например една чаша кефир, разтворена в 5 литра вода, се излива под корените на хортензиите или се нанася върху листата по време на цъфтеж.

Хортензията е влаголюбиво растение. Нуждае се от редовно поливане, но ще загине, ако в основата на храста се образува водоем.

Публикувано: 05 юн 2024
Прегледи: 198
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt