0

Какво да засадим до рододендрон?

Рододендроните са цъфтящи вечнозелени, листопадни азиатски храсти от семейство Верескови. Те са популярни сред градинарите заради екзотичните си ярки цветове и сравнително лесната грижа. Рододендроните и сродните им азалии се предлагат в различни размери и форми, което ги прави подходящ избор за създаване на разнообразни ландшафтни композиции. От тази статия ще научите с кои растения можете да съчетаете рододендроните в градината.

Какво да засадим до рододендрон?

История на рододендроните в градинарството

Рододендроните се отглеждат в европейските градини от два века, а в Източна Азия тези луксозни храсти украсяват императорските градини и обществените пространства още от древността. Рододендроните са пренесени в Европа в началото на XIX век. Годината на появата им е изненадващо добре известна - 1808 г., когато първите храсти са засадени за аклиматизация в Кралската ботаническа градина в Кю, Великобритания. Европейският климат харесва източноазиатските растения и те бързо се разпространяват в частни и обществени градини и паркове благодарение на ландшафтните дизайнери и любителите на градинарството.

Как да засаждаме правилно рододендрони?

  • Избор на място. Рододендроните предпочитат кисела, добре дренирана почва и частична сянка. Избягвайте места със силни ветрове или стояща вода.

  • Подготовка на почвата. Преди засаждане прекопайте почвата и добавете органични материали, като торф или компост. Това ще помогне за подобряване на дренажа и за подкиселяване на почвата.

  • Позиция. Рододендроните растат най-добре на частична сянка, където получават не повече от 3-4 часа пряко слънце на ден. Избягвайте райони с пълно слънце или пълна сянка.

  • Оплождане. Тези растения се нуждаят от редовно внасяне на почвоокисляващи торове. Използвайте торове, специално предназначени за рододендрони и азалии и други растения от семейство верескови.

  • Поливане. Храстът се нуждае от редовно поливане, особено в горещо и сухо време.

  • Подрязване. Подрязването на рододендроните е необходимо, за да се поддържа формата им и да се стимулира цъфтежът. Премахвайте увехналите цветове и подрязвайте счупените или болни клони.

Какво да засадим до рододендрон?

Най-добрите приятели на рододендрона - други рододендрони

Рододендронът расте най-добре в компанията на други представители на своя вид. Благодарение на разнообразието от сортове и цветове лесно могат да се създадат възхитителни композиции.

В лехите на няколко нива можете да използвате ниски сортове, като Rhododendron Yaku Princess и други подобни сортове. Те ще работят отлично на преден план. За средното ниво използвайте популярния сорт Nova Zembla, а за най-задното - високи сортове като President Lincoln и други подобни.

Цветовата палитра може да бъде:

  • едноцветни с вариации на един цвят, например бял, розов или лилав;

  • контрастни, например съчетаване на бяло и лилаво, розово и жълто;

  • градиент, ако засадите сортове със светли и тъмни цветове или обратно.

Можете да постигнете интересни декоративни ефекти, като комбинирате храсти с различни форми на короната - кръгли, триъгълни или хоризонтални. Комбинациите са многобройни, така че можете да реализирате и най-смелите си идеи!

Други успешни връзки

  • По езера. Храстът расте отлично до градинско езеро или на брега на поток. Водата създава влажна среда, която рододендроните предпочитат, а по време на цъфтежа пъстрите цветове се отразяват в повърхността ѝ, създавайки красив ефект.

  • С пентакъл. Рододендронът и петопръстникът могат да растат в непосредствена близост. Те имат сходни изисквания към условията на отглеждане, като кисела почва и частична сянка. Трябва да се отбележи обаче, че петдесятницата може да бъде експанзивна, затова трябва да се засажда на известно разстояние от други растения, за да не ги заглушава.

  • С иглолистни дървета. Боровете, смърчовете и елите създават красив контраст с листата на рододендроните. Освен това те могат да осигурят сянка, защита от вятъра и подходяща киселинност на почвата.

  • С хортензии. Хортензията е друг вид цъфтящ храст, който се съчетава добре с рододендроните. Те цъфтят по различно време на годината, което осигурява непрекъснат цъфтеж в композицията.

  • С хостаси и папрати. Тези сенколюбиви растения ще създадат красиво първо ниво в основата на рододендроните. Листата им придават интересна текстура на цялата композиция.

  • С покривни растения. Например, виолетови и перуника могат да помогнат за потискане на плевелите и за поддържане на почвената влага около рододендроните.

Какво да засадим до рододендрон?

С какво още могат да се засаждат рододендрони?

Растението се съчетава добре с други цъфтящи храсти, като камелии или магнолии. Успешни са и комбинациите с декоративни треви и сукуленти.

С кои растения не трябва да се засаждат рододендрони?

Рододендроните не трябва да се засаждат до растения, които предпочитат алкална почва, като рози, люляк или жасмин.

Както виждате, рододендроните са многофункционални и красиви храсти, които могат да придадат цвят и красота на всяка градина. Съчетавайки ги с други подходящи растения, можете да създадете красив и хармоничен пейзаж, който ще радва окото дълги години.

Споделете в коментарите своя опит в отглеждането на рододендрони и характеристиките на определени сортове, които са ви зарадвали или, напротив, разочаровали. Вашият опит ще бъде много полезен за начинаещите градинари!

Публикувано: 13 май 2024
Прегледи: 237
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt