0

Календар за засаждане на зеленчуци - как да не пропуснете нищо

За да постигнете добри резултати в зеленчуковата градина, е важно да засеете семената в правилното време. Някои култури се засяват, когато навън все още има сняг. Други се засяват, когато почвата се е затоплила. Ако следвате календара за засаждане, ще можете да получите добра реколта от зеленчуци, подправки и плодове.

Сезонните зеленчуци са най-многобройната категория култури, отглеждани от любителите градинари. Има топлолюбиви и студоустойчиви, къснозреещи и ранозреещи. Те могат да се засяват по различно време. Календарът за засаждане на зеленчуците ще ви помогне да не пропуснете нищо. Той съдържа както популярни, така и редки култури. Всички те могат да бъдат отглеждани от любители градинари.

Календар за засаждане на зеленчуци

Какви зеленчуци да засеем през март

Семейство картофови (Solanaceae) са любимците на всяка зеленчукова градина. Доматите, сладките и лютите чушки и патладжаните имат дълъг вегетационен период и затова се отглеждат чрез разсад. Кога да засеем тези зеленчуци? Засейте семената много преди настъпването на топлото време - през февруари/март. Двумесечният разсад се пренася в зеленчуковата градина през април-май, а точните дати на засяване на разсада се определят в зависимост от ранната зрялост на сортовете.

Календар за засаждане на зеленчуци

Лукът може да се отглежда и от семена като едногодишна култура по метода на покълването. Семената се засяват през март. Реколтата се събират през август и септември. Дълбочината на засяване трябва да е около 1,5 cm.

Празът расте бавно. Той може да се засажда, възможно най-рано през март. Засаждайте, когато почвата се е затоплила. Прибирайте реколтата през втората половина на лятото. Добрата светлина е важна за праза - в противен случай тежките стъбла ще паднат и ще се изкривят.

Целината се отглежда от разсад, който се засява в края на март. Семената са дребни и е достатъчно само леко да се покрият с почва. Схемата на засаждане в земята е 25x25 cm.

Какви зеленчуци да засеем през април

Бялото главесто зеле е друг много популярен сред градинарите зеленчук.  Ранното зеле се засява през март, а средно късното и късното - през април. Зелето обича хладното време, затова през топлата пролет разсадът може да се засее директно във външната разсадна леха.

Броколи и карфиол се засяват като разсад на партиди от април до юни. Това позволява да се събере максимален добив от ограничена площ. Дълбочината на засяване е 2 cm. Реколтата се прибира през юли и октомври. от юли до късна есен.

Календар за засаждане на зеленчуци

Семената на брюквата, която постепенно възвръща загубената си популярност, могат да се засяват от април до юни. През ранната пролет може да се засади разсад за ранна реколтата, а когато времето се затопли стабилно, може да се засади директно в земята. Реколтата от късно зреещите сортове се събира през октомври.

Брюкселското зеле, което има много дълъг вегетационен период, се отглежда само чрез разсад, засят на открито през март/април. Дълбочината на засяване е 2 cm. За да получите голяма реколта от вкусни мини главички през есента, подхранвайте редовно зелето - с азот в началото на вегетацията, с калий и фосфор от август.

Календар за засаждане на зеленчуци

Топлолюбивите краставици се засяват също през април. В началото на лятото семената могат да се засеят директно в лехата. Събирането на реколтата започва през юли и продължава до настъпването на първите студове. Дълбочината на засяване е 2,5 cm. Не забравяйте да поставите мрежа за краставиците, тъй като отглеждането на краставици в лехи намалява добива им.

Репичките се засяват на открито от края на април. Засяването може да се повтаря на всеки 2 седмици. Между средата на юни и началото на август трябва да се направи почивка, тъй като растенията, засети с дълъг светлинен период, бързо цъфтят и стават негодни за храна. През август репичките могат да се засеят отново. Реколтата се прибира между април и септември.

Любителите на салата могат да я отглеждат като от разсад(есенна и зимна салата), така и директно засята в земята, като я засяват от април до юли. Реколтата се прибира между юни и септември. Дълбочината на засяване е 1 cm.

Изключително полезен, но все още не много популярен, спанакът се засява в лехата през пролетта и отново в началото на лятото. Удобно е това да се прави на всеки две седмици от април нататък. Реколтата се събира след 3-5 седмици. Семената се засяват на дълбочина 2 cm.

Кои зеленчуци да засеем през май

Студоустойчивите моркови не могат да се присаждат. В зависимост от региона те се засяват през април или май. Реколтата се прибира от юни до октомври. Морковите се засяват на редове на разстояние 15-20 cm един от друг, след което се прореждат в реда на 8-10 cm. Дълбочината на засяване на семената е 1,5 cm.

Тиквичките и тиквите се засяват през май и се покриват с агро платно, за да се предпазят от евентуални студове. Семената се засяват на дълбочина 3 cm в схема 90 x 90 cm.растенията се оставят 15-20 cm. Растенията ще цъфнат след 40 дни и ще останат цъфтящи от юни до септември.

Календар за засаждане на зеленчуци

Фасул за зрял или зелен, грахът и другите бобови растения са топлолюбиви и не обичат пресаждане. Те се засяват в април или началото на май на постоянно място.

Семената на сладката царевица се засяват през май, когато опасността от слани е преминала. Семената се засяват на дълбочина 3 cm, като разстоянието между редовете е 35 cm, а между редовете - 45 cm. Прибирането на реколтата се извършва между юли и септември

Сезонните зелени подправки като копър, магданоз, кориандър и листна целина се засяват на партиди от май до август. Разстоянието между редовете е 30 cm, а дълбочината на засаждане е 1,5 cm.

Кои зеленчуци да засеем през юни

Червеното цвекло е топлолюбиво и трябва да се сее, когато има и най-малка опасност от слана. Въпреки това то може да се прибира дори през студения октомври. Цвеклото се засява на разстояние 30 cm между редовете, като се оставят около 10 cm между растенията в реда. Излишният разсад може да се пресади след прореждане на съседната леха - цвеклото лесно понася тази процедура.

Кои зеленчуци да засеем през август

През последния месец на лятото не е твърде късно да засеете бързо зреещите листни зеленчуци. Листният и салатния кресон, спанакът, копърът, магданозът, руколата и лукът ще успеят да пораснат.

Кои зеленчуци да засеем през септември

Според календара септември е време за прибиране на реколтата от зеленчуци: картофи и кореноплодните култури се изкопават, а последните домати, пипер, патладжани и тикви се прибират. Но не забравяйте и за сеитбата. В началото на септември можете да засадите бързо зреещи марули, китайско зеле, рукола, спанак, салатна горчица, репички и, разбира се,растения за зелен тор. До средата на октомври те ще бъдат готови за прибиране.

Знаейки кога да засаждате зеленчуците в зеленчуковата градина, ще си осигурите винаги добра реколта. Кажете ни в коментарите дали нашият календар ви е бил полезен.

Публикувано: 25 февр 2023
Прегледи: 28148
(Гласове: 18, Рейтинг: 3.2)
Остави отзив
Ташо Ташев
28 май 2023

Разкошна и резултатна!!!

Б
29 май 2023

Сърдечно благодарим! Желаем богата реколта!

Поздрави,

GradinaMax

Живко
24 апр 2023

Добра и полезна.Имаше някакъв лунен календар за градината?

Б
24 апр 2023

Сърдечно благодарим! Стараем се да сме полезни! Да, трябва да подновим лунния календар, в момента не актуализираме информацията там.

Поздрави, 

GradinaMax

Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt