0

Кои цветя да отглеждаме както вкъщи, така и в градината?

Навън е зима, а времето не ви зарежда с положително настроение. Всеки градинар мисли вече за градината си. Това е знак, че трябва да се погрижите за засяването на растенията за украса растенията за украса. Между другото, всички разсади, които ще получите могат спокойно да бъдат засадени по-късно в градината с настъпването на топлото време.

Кои цветя да отглеждаме както вкъщи, така и в градината?

Какви цветя от семена да отглеждаме вкъщи?

Като цяло всчики. Въпреки това предлагаме да се съсредоточите върху две категории растения. Първите ще ви спестят много пари за пролетен посадъчен материал. Вторите ще радват окото с красотата си дори в градски апартамент. Критерии за избор на стайни растения:

  • Продължителност на периода на цъфтеж.
  • Толерантност към отглеждане в саксия.
  • Устойчивост на недостиг на слънчева светлина.

На пръв поглед много растения отговарят на тези критерии, включително луксозната бругманзия, екзотичната пасифлора, пъстрите гербери или кралицата на саксийните растения – еустома(лизиантус). Благодарение на способността им да дават голям и обилен цъфтеж, отглеждането им в саксии стана много популярно.

Друго интересно предложение е цикламата. Има само един недостатък - след като разцъфнат вълшебните цветове, наричани поетично "зимни пеперуди", ще бъде много трудно да се спре цъфтежът им. Глоксинията също може да се отглежда от семена. Кадифените й съцветия с форма на чашка пленяват с красотата си.
Растенията, които отговарят на изискванията за отглеждане в домашни условия, могат да се изброяват безкрайно. Всички тях ще намерите в нашия асортимент! Поръчайте и ще им се радвате в своя дом!

Кои цветя да отглеждаме както вкъщи, така и в градината?

Кои цъфтящи растения са подходящи за дома и градината?

Има поне три растителни вида, които се чувстват добре както в градината през лятото, така и в дома през зимата.

Бегония с непрекъснат цъфтеж

Това е красиво растение, което, както подсказва името, е постоянно покрито с цветове. Цъфти от пролетта до есента. Този вид бегонии не са големи по размер, но растат бързо и са лесни за отглеждане. Не ви е нужно много, за да се насладите на невероятната им гледка.
Семената се засяват в постоянно влажен субстрат. Преди да се появят първите стръкчета, е необходимо контейнерът да се държи под фолио или прозрачен капак. Едва когато направят 2-3 истински листа те трябва внимателно да се пресадят в по-големи съдове. За да осигурите обилен цъфтеж на бегониите, е добре леко да подрязвате стъблата. Не забравяйте да поръчате семена от бегония преди настъпването на пролетта!

Кои цветя да отглеждаме както вкъщи, така и в градината?

Мушкато (Pelargonium )

Най-вълнуващите, необичайни и редки сортове мушкато могат да се получат само чрез засяване на семена. Колекционерите ценят разнообразието на формите и цветовете им. Засетите през декември семена ще цъфнат през юли и ще преобразят облика на всеки балкон, тераса или градина.
Семената на мушкатото са дребни, така че могат да се засеят първоначално в по-малки съдове. Разсада се появява след около седмица, а когато достигне 2-3 листа, може да се пресади в по-големи саксии. Не забравяйте да ги наторявате с торове за цъфтящи растения. В тях има много фосфор, който насърчава развитието на кореновата система и в резултат на това се появяват повече пъпки. През лятото растенията могат спокойно да се засадят в земята, а в края на сезона да се изкопаят и да се върнат на закрито. Или пък можете да произведете повече резници от тях и да се наслаждавате на цъфтежа им през цялото време!

Колеус (Декоративна копривка)

Тези оригинални растения с пъстрите си листа приличат малко на коприва. Неотдавна те отново станаха популярни и се отглеждат както вкъщи, така и в градините. Те са красиви през цялата година - в това е тяхната сила!
Ако ги засеете за разсад, до лятото можете успешно да произведете голям брой растения, които ще ви бъдат полезни за създаване на цветни композиции или засаждане на бордюри. Разгледайте нашата колекция от колеуси и си представете цялата тази красота във вашата градина!
Отглеждането им от семена не е по-сложно, отколкото при бегониите или мушкатото. Можете смело да ги засеете в контейнери или миниоранжерии. Поддържайте ги добре напоени и на топло. Не забравяйте да използвате и светлина. Когато разсадът порасне, можете да го засадите, а след това да го пренесете в градината, където ще украси цветните лехи или алеите.
Какъв е вашия опит в отглеждането на цветя от семена? Не забравяйте да го споделите в коментарите под статията!

Публикувано: 03 февр 2023
Прегледи: 893
(Гласове: 2, Рейтинг: 3.0)
Остави отзив
Емилия
04 февр 2023

Много полезна информация. Досега не съм отглеждала мушкато от семена, но видях че предлагате, смятам да пробвам. Обикновено сама си правя разсад на теменужки и тагетиси.

Б
06 февр 2023

Здравейте! Радваме се да сме полезни за вас. Желаем Ви успех в отглеждането на цветя и много красива градина.

Поздрави,

GradinaMax

Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt