0

Май в градината: какво да правите през май в градината и овощната градина?

Последният месец на пролетта е най-натовареното време за градинарите. Именно през май се падат повечето физически трудни задачи. Трябва да прекопаете лехите, да засадите много разсад, да засеете отново зеленчуците и цветята и да свършите десетки други неотложни задачи. За да можете да свършите всичко навреме и да не пропуснете нищо, сме подготвили за вас подробен контролен списък за работа в градината и овощната градина.

Какво трябва да направите през май в ягодовата градина?

Защитете ягодите си от ягодови акари и ягодова плодова муха. Използвайте биологични препарати, тъй като плодовете скоро ще се появят, а тежките химикали ще останат в листата, стъблата и плодовете за дълго време. Можете да използвате например Fitoverm - той е нетоксичен.

Срещу мухъл и петна можете да напръскате храстите с препарати като Horus, Trichodermin или Fitosporin.

Малините, касисът и другите ягодоплодни храсти също се нуждаят от защитно третиране. Вкусните плодове се харесват не само на хората, но и на вредителите. Затова обикаляйте с пръскачка и защитавайте храстите с препарати като Фитоверм, Акарин или други комплексни мерки.

Разпръснете Борофоска под храста в доза 20 грама на 10 литра вода. Можете също така да използвате Магбор според инструкциите на производителя.

какво да правите през май в градината и овощната градина?

План за работа в овощна градина

Прилагайте лепкави ленти срещу мравки и акари по овощните дървета. Това ще ви помогне да се отървете от много проблеми с вредителите. Вземете парче ленена торбичка, увийте два пъти около ствола и закрепете здраво. Поставете слой полиетилен върху торбата и след това нанесете катран или дървесен катран върху пластмасата. Тази защита ще попречи на мравките и другите земни вредители да се покатерят нагоре.

Покрийте пространството на земята около ствола. Можете да използвате компост, торф, слама или друг мулч, който ще задържа влагата и освен това ще бъде добър тор.

Не забравяйте да защитите дърветата си от корояди и други вредители. Можете да използвате специални препарати, предназначени за тази цел, които са много ефективни.

Засадете нови сортове плодни дървета. За да получите стабилни и обилни добиви, трябва да разширите овощната си градина и да засадите нови, продуктивни сортове.

какво да правите през май в градината и овощната градина?

Работа в цветната леха

Засадете в лехите гергини и гладиоли. Вече е достатъчно топло за тях.

Пресадете разсада на едногодишните цветни растения в земята.

Наторете многогодишните цветни растения в лехите. Използвайте комплексни торове с преобладаващо съдържание на азот.

Разделете люляците. Това може да се направи през втората половина на май.

Засейте семената на едногодишните цветя в почвата. Изберете онези видове, които могат да се отглеждат без разделяне.

Наторете моравата. За да се радва тревата на сочна зеленина, трябва да разпръснете азотни торове директно върху тревата през пролетта. Те ще се разтворят и хранителните вещества ще попаднат в почвата с дъждовната вода или по време на поливането.

Може да ви се струва, че работата в градината и в парцела през май няма край. Има хиляди задачи, които трябва да бъдат изпълнени навреме! Но не забравяйте да се погрижите и за себе си. Такава интензивна работа може да причини болки в гърба или повишаване на кръвното налягане. Затова се отнасяйте към себе си като към любимото си растение в градината. Грижете се за себе си, обичайте се и си давайте почивка! Защото градината трябва да ви прави щастливи!

какво да правите през май в градината и овощната градина?

Публикувано: 06 май 2024
Прегледи: 170
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt