0

Отглеждане на аспержи - всичко, което трябва да знаете

Аспержите - много обичан зеленчук, който очакваме с нетърпение почти през цялата година. Сезонът за тези зелени многогодишни растения започва в началото на май. За съжаление не много хора са наясно, че отглеждането на аспержи е взискателно. Не всички знаят, че в случая с аспержите трябва да минат няколко вегетационни сезона, преди да можем да се насладим на вкуса на тези зеленчуци. Това обаче не е всичко. Защото се казва, че отглеждането на аспержи е едно от най-сложните, когато става въпрос за многогодишни растения. Защо това е така? За какво точно трябва да се погрижите, когато решите да отглеждате аспержи? Какво задължително трябва да имаме предвид? На тези и много други въпроси за отглеждането на аспержи ще намерите отговор в нашата статия по-долу.

Отглеждане на аспержи

Откъде да започна подготовката на аспержите?

Аспержите са многогодишно растение, което на практика означава, че едно растение расте година след година. Въпреки това трябва да се отбележи, че трябва да минат много години, преди най-накрая да опитаме тези вкусни зеленчуци. Това е така, защото, за да може да се събират аспержите, растението просто трябва да порасне. Аспержите, които можем да купим в магазина и които се появяват в началото на май, са младите издънки на растението. Те обикновено се наричат копия. Така че, за да се наслаждавате на собствените си аспержи, трябва да сте търпеливи, но това ще ви се отплати накрая и ще ви донесе много удовлетворение.

При какви условия аспержите растат най-добре?

Когато става въпрос за отглеждане на аспержи, е много важно да се знае от какви условия се нуждаят растенията, за да растат правилно. Но ето и добрата новина за всеки, който иска да се заеме с отглеждането на аспержи: аспержите растат добре при почти всякакви условия.

Място за отглеждане на аспержи - какво трябва да бъде то?

Освен от подходящи условия аспержите се нуждаят и от подходящо място. Самият климат, разбира се, е важен, но не бива да се забравя, че те няма да растат добре на всяко място. Ключът към успеха, когато става въпрос за намиране на подходящо място за отглеждане на аспержи, е разсадът да се постави на добре ослънчено място.

Това обаче не е всичко. Малко хора знаят, че аспержите - освен че са вкусни - са и много деликатни. Поради тази причина най-доброто място за аспержите в градината е някъде далеч от нея. Тогава можете да сте сигурни, че когато пресаждате други растения, например, няма да повредите резниците на аспержите. Когато засаждате аспержи, трябва също така да се уверите, че има достатъчно дренаж. Аспержите обичат вода, но тя не трябва да е прекалено много. Най-важното обаче е да подготвите добре лехата за аспержи преди засаждането.

Отглеждане на аспержи

Подготовка на лехата за аспержи

Подготовката на лехата за аспержи, както вече споменахме, е една от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, когато решите да отглеждате аспержи.

  1. На първо място, трябва да изберете подходящо място, което да получава добра слънчева светлина и да има подходящ дренаж.
  2. След това трябва да се извърши задълбочена подготовка на почвата - тази стъпка не може да бъде пропусната. Трябва да се отстранят всички плевели, както и остатъците от други растения, ако такива са растели там. За целта отстранете всички плевели и растителни остатъци от избраната зона.
  3. Разрохкването на почвата е друг елемент от подготовката на лехата за отглеждане на аспержи. Най-добре е да използвате култиватор, а ако не разполагате с такъв, лопата също ще свърши добра работа. Почвата трябва да се изкопае на дълбочина около 30-40 cm.
  4. След като почвата е разрохкана, е добре да я наторите допълнително, например с компост или оборски тор.

Важно е също така да се очертае правилно линията или ръба на лехата за семена. За тази цел може да се използва например парче конец, опънато между колчетата. Правилната ширина на лехата трябва да бъде между 1,2 и 1,5 м.

Засаждане на аспержи - как да го направим правилно?

След като лехата е подготвена, аспержите могат да бъдат засадени. Корените на аспержите се засаждат в дупки с дълбочина не повече от 45 cm. След като засадите всички растения, с които разполагате, ги полейте - така аспержите ще получат необходимата им влага.

Отглеждане на аспержи

Грижа за аспержите - какво трябва да запомните?

Самото засаждане на аспержи не гарантира, че ще се радваме на красиви и здрави растения. Както всяко друго растение, аспержите също се нуждаят от внимание. Основата тук, разбира се, е редовното отстраняване на плевелите. Докато разсадът ни расте, ще е необходимо да му осигурим опори, по които да се катери. Опорите - подобни на тези, които се използват за доматите например - ще предотвратят счупването на аспержите поради тежестта на леторастите.

Процесът на подготовка на почвата за аспержите, както и засаждането и грижата за тях, отнема много време и изисква грижи. Усилията обаче си заслужават, за да се радвате години наред на красива и богата реколта от този изключително вкусен и здравословен зеленчук.

Публикувано: 16 май 2024
Прегледи: 376
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt