0

Подготовка на оранжерията преди пролетното засаждане

Как да подготвим оранжерията за пролетта?

Подготовка на оранжерията преди пролетното засаждане

Първата стъпка в подготовката на оранжерията за пролетното засаждане е щателна проверка на състоянието ѝ след зимата. Добре е да я почистите през есента, след като приключите с прибирането на реколтата. Всичко, което ще трябва да направите, е да измиете всички повърхности със сапунена вода и да дезинфекцирате почвата. Ако обаче оранжерията е замърсена през зимата, ще трябва да извършите цялостно почистване стъпка по стъпка.

Възстановяване целостта на на конструкцията

Премахнете всички ненужни инструменти, реквизити, материали за връзване и всичко друго, останало от предишния сезон. Проверете частите на рамката и капака. Проверете дали са здрави и неповредени. Ако е необходимо, направете поправки. Всички ръждясали метални части на рамката трябва да се грундират, боядисат и третират с разтвор на меден сулфат. Почистете дървените подпори от гъбички, дезинфекцирайте ги с белина и негасена вар (3-4 кг негасена вар на кофа с вода). Обработете пластмасовите части с фунгицид. Ако по компонентите се появят пукнатини или начупвания, те трябва да се заменят с нови.

Подготовка на оранжерията преди пролетното засаждане

Почистване на оранжерията отвътре и отвън

Преди да започнете да почиствате с влажен парцал, изчистете праха, разпилените листа, бучките мръсотия и други замърсявания. Това улеснява и ускорява влажното почистване. Най-добрият начин за почистване на стъклените повърхности е да използвате гъба от микрофибър и обикновен домашен сапун. Направете силен сапунен разтвор и го нанесете първо върху вътрешната част, а след това върху външната. Оставете пяната за 10-15 минути и след това изплакнете с чиста вода от пръскачката.

Всички чисти повърхности трябва да се дезинфекцират. Най-добре е да се използват органични вещества (химикалите оставят следи, които са вредни за здравето на бъдещите насаждения). Обърнете особено внимание на фугите и съединенията. Синапеният прах, отварата от коприва или смърчови иглички имат добри антисептични свойства. Тези настойки са безопасни за хората и растенията. Когато дезинфекцирате, се старайте да не заливате лехите. Ако през миналата година в оранжерията са върлували насекоми, опушете помещението с тютюневи гранули (следвайки инструкциите на опаковката).

Обработката на почвата за лехите

Можете да започнете да обработвате почвата, когато тя е достатъчно топла, за да се обработва. За да ускорите процеса, покрийте лехите с дебел слой сняг - това ще насити почвата с влага и ще я направи по-рохкава и податлива.

Препоръчително е почвата в оранжерията да се сменя на всеки 3-4 години. При варианта за възстановяване отстранете горните 8-10 cm изсъхнала почва. Ако има достатъчно почва, може да се нанесе нов слой. При радикална промяна се отстраняват 30-40 cm почва и се заменят с нова, хранителна, богата на хумус почва.

Подготовка на оранжерията преди пролетното засаждане

Три безопасни начина за дезинфекция на почвата

Използването на химически препарати за борба с болести и вредители може да има отрицателно въздействие върху жизнеспособността на бъдещите насаждения. Предлагаме по-екологични методи. Всеки от тях има предимства и недостатъци.

  • Термична обработка. Лехите се напръскват със силно вряла вода (30 литра на квадратен метър почва) и се покриват с фолио за един ден. Обработката се повтаря 2-3 пъти. Недостатък: ефектът може да е недостатъчен за дълбоки почвени слоеве.
  • Биологична обработка. Почвата се преобръща и се обогатява с органични вещества. В зависимост от растенията, които ще се засаждат, към почвата се добавят торф, компост, дървесна пепел, разложен оборски тор, дърва за огрев, птичи тор и др. В този случай обработката се съчетава с подобряване на структурата и плодородието на почвата. Тази обработка трябва да се извърши 3-4 седмици преди засаждането.
  • Механична обработка. Отстранете горния слой почва с дебелина 10-15 см. На негово място се изсипва готова почвена смес за саксии, върху чиято опаковка е посочено, че почвата е дезинфекцирана срещу болести и вредители. Това е скъп метод, който е подходящ само за оранжерии, които са дезинфекцирани от есента.

Ако решите да използвате готови химикали, никога не превишавайте дозата! И не забравяйте, че всички дезинфектанти действат правилно само върху затоплена почва. Температурата на почвата трябва да е поне 15 градуса.

Но когато оранжерията е готова, можете да смятате пролетния сезон за открит! Сега е моментът да изберете любимите си растения, като традиционно започвате с пролетните зелении и зеленчуците.

Публикувано: 24 мар 2023
Прегледи: 1333
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt