0

Предпазване на разсада от болести и вредители

Болестите и вредителите по разсада не се появяват от нищото – честа причина се явяват неправилните селскостопански техники на отглеждане. Колкото по-опитен е един градинар, толкова по-малко проблеми ще срещне. Но ако се появят болести и вредители по разсада, трябва да се вземат незабавни мерки, тъй като дните до засаждането на разсада са преброени. Силните разсади са от съществено значение за успешна реколта. Внимателно следете състоянието им. По този начин ще откриете вредителите и болестите навреме, за да спасите ценния си разсад. Ако отглеждате разсад в дома си, най-добре да го третирате с био препарати, които са високо ефективни и нямат токсичност.

Болести по разсадите

Разсадът се разболява поради лоши условия на отглеждане: гъсто засяване, полива се прекалено много и не се поддържа оптимална температура. В резултат на това растенията ще се разтегнат, ще отслабнат, корените им няма да се развият и ще изгният. Болестите по разсада се лекуват трудно. По-добре е да отстраните болните растения и да третирате почвата и останалите растения с фунгицидни биопрепарати.

Предпазване на разсада от болести и вредители

Земна плесен

Нерядко почвата, в която растат разсадите, е покрита с плесен. Тя не е опасна за растенията, тъй като представлява микроскопична гъба, която се храни с мъртва органична материя и няма претенции към живите разсади. Но не трябва да й се позволява да се развихря. Ако се разпространи прекалено много, нарушава обмена на газове в почвата. За да се отървете от гъбичките, разрохкайте почвата и намалете поливането. Почвата може да се посипе с фин, сух пясък.

Гниене на корените

Кореновото гниене се причинява от почвени гъбички и бактерии. Засегнатите растения увяхват, дори ако са добре напоени. Най-често засегнати от тази болст са доматите. Ако извадите болното растение с корена, ще видите, че подземната му част е изгнила. Причините за заболяването са студът и високата влажност на почвата, а методите за превенция включват поддържане на подходяща температура и дренаж в контейнера с разсада.

Черен крак (гниене на кореновата шийка)

Забелязали сте, че кореновата шийка е почерняла? След няколко часа тези растения ще паднат и ще изсъхнат. Черният крак е бич за разсада. Това заболяване се причинява от свръхрастеж, неправилна температура и висока влажност. Болните растения не могат да бъдат спасени - те трябва да бъдат изкоренени и изхвърлени, а почвата трябва да се покрие със смес от пепел и меден сулфат (1 чаена лъжичка меден сулфат на чаша пепел), за да се спасят оцелелите разсади.

Фузарийно увяхване

Фузарийното кореново гниене причинява полягане на разсада. Гъбичките фузариум могат да се предават чрез почвата и въздуха, като могат да заразят всички разсади на перваза на прозореца. Източникът на инфекцията са некачествените семена, поради което е толкова важно да дезинфекцирате разсадите, които идват от непознати източници или които сами събирате. Продаваме само семена, които вече са били третирани за всички видове патогени в съответствие с изискванията на Евростандарта - никога не смесвайте професионални семена и семена с неизвестен произход в една и съща кутия за разсад.

Основни вредители по разсада

На разсада се радват не само градинарите, които го отглеждат, но и многобройни вредители. Техните ларви и яйца могат да бъдат открити в почвата и саксиите или да бъдат донесени от вятъра през отворен прозорец. Биопрепарат като Fytoverm, който се разгражда, без да замърсява почвата и водата, ще ви помогне да предпазите разсада от вредители. Имайте предвид, че химическите инсектициди не трябва да се използват у дома.

Сциарида (гъбичен комар)

Почвените мухи са досадни, но безвредни. Те се размножават във влажен субстрат, ако в него има органични остатъци. Комарите се хранят с органични вещества в почвата и не са вредни за растенията. Но ако те са много, ларвите могат да изгризат корените.

Трипс

От този вредител е трудно да се отървете. Трипсът може напълно да унищожи разсадите на зеленчуци и цветя. Дължината на тялото им е не повече от 1 mm, така че трипсовете са трудни за забелязване. Те попадат върху разсада от отворен прозорец при течение или от домашни цветя. Трипсът оставя по листата малки, светло оцветени точки и ивици. Ако заразяването е силно, петната са толкова многобройни, че по повърхността на листата се появява шарена мозайка и разсадът загива.

Паякообразен акар

Коварният смучещ вредител може да се засели по разсадите на всяка култура. Няма да можете да го видите без лупа. За появата на акара говорят паяжините по гърба на листата и малките безцветни петна по предната страна.

Бяла муха

Предпазване на разсада от болести и вредители

Ако след допир с растението във въздуха се издигнат бели мухи, това са белокрилки. Малките летящи насекоми обичат да се заселват върху оранжерийни краставици, но могат да нападнат и разсада в стаята. Ларвите и възрастните изсмукват сока и растението изсъхва. Те пренасят и нелечими вирусни заболявания като мозайка и къдравост.

Листни въшки

Предпазване на разсада от болести и вредители

Този вездесъщ вредител се размножава много бързо. Ако листото е навито, погледнете задната му страна. Вероятно ще откриете зелени или черни насекоми, които се виждат с просто око, и се разпространяват из оранжериите и разсадниците от мравките. Пиперът и патладжанът са любимите култури на листните въшки. Когато става въпрос за болести и вредители, трябва да помните, че е по-лесно да ги предотвратите, отколкото да ги лекувате. Затова е много важно да се предотврати появата на вредители и болести по разсада, както и да се обработи добре почвата, ако тя е взета от естествената среда, а не е специално закупена за разсада.

В нашия онлайн магазин има голям раздел със стоки за отглеждане на разсад, където можете да намерите всичко необходимо - семена, торове и продукти за растителна защита, градински аксесоари. Разкажете ни в коментарите какво правите, ако получите инфекция по разсада? Споделете вашия личен опит в предотвратяването на болести и борбата с вредители.

Публикувано: 15 февр 2023
Прегледи: 7935
(Гласове: 5, Рейтинг: 3.6)
Остави отзив
Таня Богданова
05 май 2023

Да

Б
08 май 2023

Благодарим за положителната оценка! 

Поздрави,

GradinaMax

Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt