0

Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса - нова тенденция!

Все повече хора търсят бягство от шума и суетата на града и искат да създадат свой собствен оазис на спокойствието. Затова не е изненадващо, че тенденцията за екзотични тераси набира популярност. Въпреки че доскоро изглеждаше невъзможно да се отглеждат тропически растения у нас, изменението на климата и нарастващата наличност на издръжливи видове промениха тази ситуация. Сега всеки от нас може да пренесе частица от далечни пейзажи на собствената си тераса, създавайки уникално пространство за релаксация и почивка.

Какво прави екзотичните балкони и тераси толкова популярни в нашата страна? Кои растения трябва да изберете за вашата частна джунгла? Как да се грижите правилно за тях? Ето няколко съвета!

Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса

Защо екзотичните тераси набират популярност?

Интересът към отглеждането на екзотични растения на тераси може да се обясни с няколко фактора. Един от най-важните несъмнено е постепенното затопляне на климата, което прави атмосферните условия в нашата страна все по-благоприятни за много видове, които доскоро се смятаха за твърде деликатни за променливото време в нашата зона.

Също толкова важна е и нарастващата нужда да се свържем с природата и да създадем релаксиращи, зелени акценти в домовете си. Живеем забързано, често в градски, бетонни пространства, където човешкото око копнее да се спре на нещо зелено. Собственото ни зелено кътче се превръща не само в естетическо допълнение, но и в оазис на спокойствието, в който можем да регенерираме. Екзотичните растения, с тяхната изключителна красота и способност да създават уникална атмосфера, се вписват идеално в тази тенденция.

За много хора отглеждането на екзотични растения може да се разглежда като хоби, което им позволява да развият страст към градинарството и да експериментират с различни видове. То също така е възможност за учене и откриване на очарователни аспекти от света на растенията.

Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса

Как да създадете подходящи условия за екзотични растения на балкона или терасата?

Отглеждането на екзотични растения на тераса или балкон може да бъде предизвикателство поради климата. Въпреки това можете успешно да създадете подходящите условия за здравословен растеж и развитие на тези растения. Струва си да се погрижите за това предварително, преди засаждането.

  1. Създайте уединени кътчета на балкона или терасата си, за да запазите растенията си на топло. Можете да използвате решетки, перголи или специални покрития или чадъри.

  2. Изберете растения, които понасят добре променливите климатични условия и могат да оцелеят през студените месеци. Трябва да се избягват растения, които са много чувствителни към ниски температури. Ако се спрете на такъв сорт, не забравяйте да го пренесете на закрито за зимата.

  3. Изберете подходящи саксии, които осигуряват подходящ дренаж и не пречат на дишането на корените на растенията. Съдовете трябва да са достатъчно големи, за да осигурят достатъчно място за растеж на растенията.

  4. Използвайте подходяща среда за отглеждане на екзотични растения. Можете да използвате специална смес за тропически растения, която ще осигури необходимата влага и храна за растенията.

  5. Не забравяйте, че екзотичните растения се нуждаят от много светлина. Уверете се, че терасата или балконът ви са подходящо осветени. Поставете растенията си на място, където ще имат достъп до поне няколко часа дневна светлина всеки ден.

  6. Осигурете подходяща температура на терасата или балкона си. Екзотичните растения обикновено предпочитат топлите температури, затова избягвайте да ги излагате на прекомерни ветрове или ниски температури, особено през студените месеци.

  7. Екзотичните растения често се нуждаят от висока влажност. Можете да увеличите влажността на терасата или балкона си, като поливате растенията редовно, използвате овлажнители или поставите растенията на стойки, пълни с влажен чакъл или камъчета.

  8. Проверявайте редовно растенията за вредители и болести. Ако е необходимо, използвайте подходящи продукти за растителна защита.

  9. Поливайте, наторявайте и подрязвайте растенията, за да ги поддържате здрави и в добро състояние. За декоративните цветя използвайте торове за цъфтящи растения от пролетта до края на лятото.

Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса

Използвайки тези съвети, вие ще създадете подходящи условия за отглеждане на екзотични растения на вашата тераса или балкон. Не забравяйте обаче, че всяко растение може да има свои собствени изисквания, затова е важно да съобразите грижите си с конкретния вид, който сте избрали.

Най-интересните растения за екзотична тераса

Въпреки че доскоро изглеждаше невъзможно отглеждането на екзотични растения в нашите климатични условия, сега имаме избор от все повече видове, които могат успешно да украсят вашата тераса. Нека разгледаме по-отблизо някои от тях:

  • Бамбукът е едно от най-популярните екзотични растения, които се чувстват добре в нашия климат. Те се ценят заради бързия си растеж, красивите зелени листа и лесната грижа. За да им осигурите оптимални условия, е добре да засадите бамбука на защитени места с добре дренирана почва. Те се нуждаят от редовно поливане.

  • Пасифлората е едно от най-интересните екзотични растения за градини и балкони. Той не е устойчив на студ. Цъфти красиво през лятото, при условие че му осигурите топло, защитено и слънчево място. При засаждането създайте дренаж на дъното на саксията. Нуждае се от умерено поливане и редовно внасяне на торове за цъфтящи растения.

    Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса

  • Евкалипт - листата му излъчват приятна миризма, която също така отблъсква комарите. Трябва да им се осигури слънчево място и пропусклив субстрат. Те са доста чувствителни към измръзване, така че през студените месеци трябва да се преместят на закрито или да бъдат добре защитени на открито.

  • Хибискусът е известен с големите си, пъстри цветове, които могат да бъдат с различни форми. Тези растения се нуждаят от много светлина, за да растат и цъфтят добре. Затова ги поставете на място, където ще имат достъп до поне 6-8 часа дневна светлина. Поливайте редовно и им осигурете плодороден, но пропусклив субстрат.

    Създайте екзотичен оазис на собствената си тераса

  • Банановите дървета могат да придадат тропически вид на терасата. Има сортове, които могат да преживеят нашата зима. Банановите дървета изискват слънчево и защитено място и плодородна почва. Те се нуждаят от редовно торене, за да поддържат бързия си растеж. Растението трябва да се премести на закрито за зимата.

Помислете за аксесоари

Създаването на екзотична атмосфера на вашия балкон или тераса е чудесен начин да създадете релаксираща атмосфера. Когато избирате мебели, заложете на ратан или бамбук, които се вписват идеално в този стил. Цветните възглавници, фенерите и светлинните гирлянди придават уют и магия на пространството, особено вечер. Освен това тропическите декоративни акценти, като фигурки на фламинго или дървени скулптури, ще внесат уникален характер. Параван или бамбукова завеса ще осигурят интимност и защита от вятъра, а плажните аксесоари ще допринесат за празничното настроение. Композирайки тези елементи заедно, ще създадете свое собствено място в райски островен стил, където можете да се отпуснете и да се насладите на прелестите на природата.

Създаването на екзотична тераса е чудесна възможност да изразите своята индивидуалност и да пренесете късче от рая в собствения си дом. Нека вашето зелено кътче се превърне в оазис на спокойствието, където можете да се отпуснете напълно и да се откъснете от ежедневните грижи. Успех в създаването на вашето собствено тропическо убежище!

Публикувано: 13 авг 2024
Прегледи: 52
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    Препоръчани стоки
    най-популярни
    • по цена: най-висока
    • по цена: най-ниска
    • най-популярни
    • най-нови
    • по име
    Всички серии
    • Всички серии
    • Декоративни растения
    • Декоративни храсти
    • Многогодишни цветя
    • Нови семена 2024
    • Ново 2024
    • Семена на многогодишни цветя
    • Семена на стайни цветя
    • Семена цветя
    • Супер предложения!
    • Увивни растения
    New
    Промоция
    Банан (Musa bajo), С7.5 изображение 1
    0 отзива
    Банан (Musa bajo), С7.5
    Количество в опаковка: 1 раз
    100.90 лв. 208.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 208.90 лв.

    Купуване
    New
    Промоция
    Храст бамбук Lolliloops PBR, С5 изображение 2
    0 отзива
    Храст бамбук Lolliloops PBR, С5
    Количество в опаковка: 1 раз
    58.90 лв. 121.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 121.90 лв.

    Купуване
    New
    Промоция
    Храст бамбук Moontears PBR, С5 изображение 3
    0 отзива
    Храст бамбук Moontears PBR, С5
    Количество в опаковка: 1 раз
    58.90 лв. 121.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 121.90 лв.

    Купуване
    New
    Промоция
    Храст бамбук Elias PBR, С5 изображение 4
    0 отзива
    Храст бамбук Elias PBR, С5
    Количество в опаковка: 1 раз
    58.90 лв. 121.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 121.90 лв.

    Купуване
    New
    Промоция
    Пасифлора синя изображение 5
    0 отзива
    Пасифлора синя
    Количество в опаковка: 0.2 г
    2.80 лв. 4.60 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 2.80 лв.

    Купуване
    Промоция
    Супер оферта! Трио от хибискус, комплект от 3 сорта изображение 6
    0 отзива
    Супер оферта! Трио от хибискус, комплект от 3 сорта
    Количество в опаковка: 3 раз
    30.90 лв. 59.70 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 59.70 лв.

    Купуване
    Промоция
    Хибискус Red heart, P9 изображение 7
    0 отзива
    Хибискус Red heart, P9
    Количество в опаковка: 1 раз
    10.90 лв. 19.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 19.90 лв.

    Купуване
    Промоция
    Хибискус Oiseau Blue, P9 изображение 8
    0 отзива
    Хибискус Oiseau Blue, P9
    Количество в опаковка: 1 раз
    10.90 лв. 19.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 19.90 лв.

    Купуване
    Промоция
    Хибискус Ardens, P9 изображение 9
    0 отзива
    Хибискус Ardens, P9
    Количество в опаковка: 1 раз
    10.90 лв. 19.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 19.90 лв.

    Купуване
    mc visa econt