0

Тайните на успешното отглеждане на рододендрони

Рододендронът е градинско съкровище, олицетворяващо красотата и изяществото. Неговите пищни цветове са невероятни и създават вълшебна атмосфера. За да осигурите рододендрон дълъг живот, трябва да знаете тайните на успешното му отглеждане.

Тайните на успешното отглеждане на рододендрони

Ботанически особености

Рододендронът е растение от семейство Верескови, което се среща в умерения и субтропичния климат. То е под формата на храст или еспарзета. Цветовете се различават по размер, форма и цвят.

Рододендроните се разделят на три групи:

  • Вечнозелени - дори през зимата запазват гъсти, кожести листа. Цветовете са едри, фуниевидни, в разнообразни цветове. Храстът достига височина 2,5 м или повече.

  • Полувечнозелените растения са нискорастящи и понасят добре презимуването. Някои листа падат през есента.

  • Листопадни - те напълно свалят листата си и напролет цъфтят по голите стъбла.

Избор на местоположение на градината

Рододендроните с луксозните си цветове и пищна зеленина са перлата на всяка градина. Важно е да им се създадат идеални условия, близки до естествената им среда.

Тайните на успешното отглеждане на рододендрони

Рододендроните предпочитат частична сянка - в природата те растат под короните на дърветата. Идеалното място за засаждане е под короните на плодни дървета където деликатните листа на рододендроните ще бъдат защитени от парещото слънце.

Важно е растенията да бъдат защитени от студените зимни ветрове, затова друго подходящо място за рододендроните е жив плет от иглолистни дървета. Това създава кисела почва, която е толкова важна за правилното развитие на храстите.

Рододендроните обичат влагата. Естественото им местообитание е влажна гора. Желателно е в градината да се създаде микроклимат, който да е възможно най-близък до естествения. Поливането трябва да е редовно. Честото оросяване на листата ще има благоприятен ефект върху растежа на растението. В същото време рододендроните не понасят стояща вода, което може да доведе до загниване на корените. Изкопайте дупка с дълбочина 30 см и я напълнете с вода. Ако водата се абсорбира в рамките на 2 часа, дренажът е добър. Ако водата остава на повърхността дълго време, преди засаждането на рододендроните трябва да се направи дренаж.

Рододендроните предпочитат кисела почва. За да може растението да получава хранителни вещества, рН трябва да бъде между 4 и 6. Уверете се, че почвата отговаря на тези изисквания преди засаждане.

Използвайте специален уред за измерване на киселинността, за да определите нивото на киселинност на почвата. Можете да използвате и домашен метод: смесете почвата с малко количество оцет. Ако се появят мехурчета, почвата е алкална и трябва да се подкисли.

Изкуството на правилното подбиране

Рододендроните от разсадниците, отглеждани в саксии, често имат плътно сплетена коренова бала. За да се стимулира растежът на разсада, корените трябва да се разделят:

  1. Накиснете буцата в кофа с вода за 10-15 минути.

  2. Разделете корените с ръце, за да позволите на въздуха и водата да преминат през тях. Не се притеснявайте, ако повредите някои от корените.

За да се осигури достъп на кислород до кореновата система, рододендроните се засаждат малко над нивото, на което са израснали в разсадника (около 2-3 см). За засаждането можете да закупите готов субстрат за рододендрони или да го приготвите сами, като смесите кисел торф, листен хумус и борова кора.

Изкопът трябва да е достатъчно широк (приблизително 100 см в диаметър). Дълбочината може да бъде около 30-40 см. След засаждането е препоръчително почвата да се мулчира с торф или борова кора, за да се запази влагата, да се предотврати развитието на плевели и да се поддържа киселинна среда.

Неправилното засаждане може да доведе до забавяне на растежа, болести и смърт. Ето защо е важно да обръщате внимание на всяка стъпка от тази дейност.

Създаване на идеалния комплект в градината

Като членове на семейство вековни, рододендроните предпочитат кисела почва и частична сянка. Това ги прави отлични спътници на други растения, които предпочитат кисела почва.

Идеални съседи за рододендрони:

  • Борове, смърчове, ели - техните сенчести корони създават идеални условия за растежа на рододендроните.

  • Многогодишни растения - вейници, папрати, хоста, напръстник, тамян, слез, ирландски бръшлян и люляк. Те ще спомогнат за създаването на живописен пейзаж.

Грижа

При отглеждането на рододендрони мулчирането е изключително полезно - то предпазва корените от прегряване през лятото, задържа влагата в почвата и предотвратява развитието на плевели. Подходящият мулч подкиселява почвата и придава на насаждението декоративен ефект.

Подходящ за мулчиране на рододендрони:

  • борова кора,

  • компост,

  • дървени стърготини,

  • листа,

  • окосена трева (само в сух вид).

Тайните на успешното отглеждане на рододендрони

Оплождане

По-добре е да изберете сулфатни торове за подхранване, тъй като те вкисляват почвата. Подходящи са амониевият сулфат и калиевият сулфат.

Какви елементи са необходими първо:

  • Азот през пролетта - стимулира растежа;

  • Калий през есента - укрепва корените и издънките;

  • магнезий - подобрява цвета на листата;

  • фосфор - стимулира цъфтежа.

Наторявайте два пъти годишно: през пролетта със смес от азот, фосфор и магнезий, а през есента - с калий. Използвайте листно подхранване, за да подсилите допълнително растенията.

Тайните на успеха

Рододендроните трябва да се поливат редовно, дори и през зимата. Лесно е да се разбере кога растението е жадно: окапалите листа сигнализират за нуждата от...

Важно е да предпазвате рододендроните от измръзване през зимата. Цветните пъпки се залагат през лятото и трябва да оцелеят през зимата, без да бъдат повредени. Ето защо растението трябва да се покрие с агрофибър или сламена постелка, особено в регионите, където през зимата духат студени ветрове, които изсушават цветните пъпки.

Спазвайки тези препоръки, ще създадете идеални условия за вашия рододендрон, който ще ви радва с цветовете си в продължение на много години. Пожелаваме ви красива градина!

Публикувано: 02 юл 2024
Прегледи: 203
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    Препоръчани стоки
    най-популярни
    • по цена: най-висока
    • по цена: най-ниска
    • най-популярни
    • най-нови
    • по име
    Всички серии
    • Всички серии
    • Декоративни растения
    • Декоративни храсти
    • Ново 2024
    • Супер предложения!
    Промоция
    New
    Рододендрон Doloroso, C2 изображение 1
    0 отзива
    Рододендрон Doloroso, C2
    Количество в опаковка: 1 раз
    17.90 лв. 34.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 17.90 лв.

    Купуване
    Промоция
    New
    Рододендрон Catawbiense Grandiflorum, C2 изображение 2
    0 отзива
    Рододендрон Catawbiense Grandiflorum, C2
    Количество в опаковка: 1 раз
    17.90 лв. 34.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 17.90 лв.

    Купуване
    mc visa econt