0

Вечнозелена красота: иглолистни дървета за алпийски алпинеуми

Алпийска градина с иглолистни дървета прилича на пустинен остров, но остава изключително декоративна - истински планински склон с дървета, само че в миниатюра.

Камъните се съчетават красиво с нискорастящите борове, хвойни и дървета туи. Заедно те създават много живописен ефект.

иглолистни дървета за алпийски алпинеуми

Кои иглолистни дървета могат да бъдат засадени в алпинеум?

Алпийският склон обикновено е разположен на открито място, затова изберете сортове, които понасят добре слънчевата светлина. Тъй като размерите на хълма не позволяват използването на иглолистни дървета с естествените им размери, за него се избират джуджета. Разработени са много миниатюрни сортове, сред които можете да намерите варианти с иглички с всякакъв цвят. Компактните иглолистни дървета растат бавно, така че композицията ще е дълготрайна. Те могат да бъдат подрязвани, за да се ограничи растежът им или да им се придаде необичайна форма.

Засаждане и грижи

Основното правило при засаждането на иглолистни дървета в алпинеума е, че те не трябва да се разполагат близо едно до друго. Всяко растение трябва да се вижда добре от различни ъгли - само така може да се оцени напълно впечатляващата му форма. Иглолистните дървета имат различни изисквания към почвата, влагата и светлината - това също трябва да се вземе предвид.

Съществуват два подхода за засаждане:

  • Създайте контрасти - поставете растения с различни форми едно до друго, например пирамидални и сферични или храстовидни и стелещи се.

  • Плавни преходи - засаждат се няколко растения с еднаква форма на короната, но с различни размери. Например 2-3 колоновидни сорта с различна височина.

При засаждането се спазва правилото, че за малък алпинеум от 5-6 m2 са подходящи растения, не по-високи от 50-60 cm. Растения с височина до 150 см изглеждат добре в големи алпинеуми с площ от няколко десетки квадратни метра.

Важно. Когато купувате иглолистни дървета, трябва предварително да планирате къде ще ги засадите и с какво ще ги комбинирате. Само така алпийската градина ще изглежда красива, а засадените едно до друго растения ще се разбират помежду си.

иглолистни дървета за алпийски алпинеуми

Хвойна

Сортове джуджета хвойна могат да бъдат високи едва 30 см и са идеални за малки алпийски алпинеуми. Те трябва да се засаждат на разстояние най-малко 50 см една от друга.

При засаждане добавете в дупката:

  • два парцела градина,

  • една част пясък,

  • една част торф.

Хвойните предпочитат слънчеви места, но трябва да се спазват същите правила като при декоративните храсти растенията с естествен цвят на короната могат да растат на сянка, а тези с екзотичен и нестандартен цвят могат да растат само на слънце.

Ела

Най-важното нещо при засаждането ели е да се изкопае дупка с такъв размер, че корените да могат да се вместят свободно в нея. Тези дървета могат да растат на частична сянка и обичат разсеяна светлина, затова могат да бъдат засадени от северната и източната страна на алпийската градина. Нискорастящите сортове корейска ела са най-подходящи за алпийската градина.

Земя за елхи:

  • трите части на земята на замъка,

  • една част пясък,

  • една част торф.

Младите елхи страдат през зимата не толкова от студа, колкото от слънчевите лъчи. Слънцето е особено опасно в края на зимата, когато започва да се издига високо над хоризонта - по това време е по-добре да покриете дървото с плат или да монтирате защитен екран. Изгорелите ели стават кафяви и губят декоративната си стойност.

иглолистни дървета за алпийски алпинеуми

Смърч

Различните форми на декоративния смърч изглеждат много добре в алпийски алпинеум. Миниатюрните сортове са доста компактни и могат да се засаждат на разстояние 70 см един от друг.

За разсада се изкопава плитка дупка и корените се покриват със сместа:

  • градинска почва - три части,

  • кисел торф - две части,

  • една част пясък.

Елите обичат да се поливат и са светлолюбиви. Могат да се засаждат от южната, източната или западната страна на алпинеума.

Бор

Най-средното иглолистно дърво, което расте при всякакви условия. Имайте предвид, че дори нискорастящите и компактни сортове бор могат да пораснат доста големи, затова трябва да се засаждат на разстояние поне един метър от други растения.

Корените на боровете са мощни, дълбоки и широки. Важно е при засаждането да не се огъва конусният корен, ако се е образувал, в противен случай дървото ще се разболее и ще загине в рамките на няколко години.

Растежът на боровите дървета може да бъде намален на ширина и височина. За тази цел всяка година през пролетта, когато започва вегетацията, всички леторасти трябва да се съкратят. Подрязването на бора прави короната му по-компактна и плътна.

Туя

Много цветно растение с меки иглички. Туята се съчетава добре с други иглолистни дървета с контрастен цвят или форма. Нискорастящите сортове могат да имат сферична, конусовидна или плачеща корона. Компактен тук те по склоновете на алпинеуми растат бавно, като се увеличават с не повече от 5 см годишно. Иглите им приличат на люспи и могат да бъдат с всякакъв цвят - от светложълт до тъмнозелен. Растението понася сянка, но се чувства по-добре на добре осветени места. На ярка слънчева светлина цветът на туята ще бъде естествен, ярък и приятен за окото.

Споделете в коментарите какви иглолистни дървета растат в градината ви и дали причиняват много проблеми.

Публикувано: 29 май 2024
Прегледи: 157
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt