0

Как да подготвим разсад? Всичко, което трябва да знаете

Купуването на готови разсади за градината и двора може да бъде много скъпо. Дори само поради тази причина има смисъл да планирате собствено отглеждане на разсад. В други случаи това е необходимо поради дългия вегетационен период на растенията и краткия топъл сезон.
Ето защо някои растения трябва да се засеят през зимата, за да имат възможност да достигнат подходяща големина и готовност за засаждане в почвата. Можете да ги отглеждате на перваза на прозореца или в оранжерия. Така отгледаните разсади бързо се вкореняват на новите места и през лятото ще украсяват градината и ще дадават реколта.

Как да подготвим разсад?

Как се прави разсад?

Отглеждането на разсад е доста трудна задача, в която няма място за грешки. Трябва да вземете предвид всички фактори, които влияят върху растежа и развитието на растенията.

На каква дълбочина се поставят семената?

Семената на ягодите и петунията са много малки, затова е най-добре да ги разпръснете по повърхността и да ги напръскате обилно с вода, след което да ги покриете с прозрачно фолио, за да намалите изсъхването на почвата.

Как да подготвим разсад?

Поливане

Поливането на разсада е необходимо и трябва да се извършва всяка сутрин, така че почвата да има време да поеме водата до вечерта. Честотата на поливане зависи от вида на растението. Зелето и краставиците обичат влагата. Корените им винаги трябва да са в леко влажна почва. Пипера и доматите не обичат преовлажняване. Почвата, в която растат, трябва да може да изсъхне в периода между едно и следващото поливане. По-добре е да поливате по-често, но умерено - уверете се, че водата е със стайна температура и не съдържа хлор.

Темпертура

При отглеждането на разсада е изключително важно да се поддържа оптимална температура. Има общи правила, които трябва да се спазват:

  1. Съхранявайте контейнерите със засетите семена при температура от 20-25°С
  2. След като разсадът се появи, преместете го на малко по-хладно място - тази проста процедура стимулира растежа на корените.
  3. След 3-4 дни повишете температурата до оптималните стойности за вида и я намалявайте с няколко градуса през нощта. Можете да премествате контейнера на места с различни температури.

По този начин разсадът няма да стане изведнъж дълъг и с времето ще се превърне в силен, едър разсад, който лесно ще се вкорени на желаното място.

Как да подготвим разсад?

Светлина

Растящия разсад се нуждае от достатъчно слънчева светлина, която може да е недостатъчна през късите зимни дни. Ако растенията се развиват нормално, не е необходимо да ги осветявате. Ако те са бледи, рахитични и издължени, ще е необходим допълнителен източник на светлина.
Фитолампите са идеалното решение - те излъчват светлина, съобразена с нуждите на растенията. Обикновените домакински лампи също могат да свършат работа, но трябва да се внимава горещите крушки да не се доближават до растенията. Включете осветлението за известно време сутрин и за един до два часа вечер, като го поставите над растенията на височина поне 12-25 см.

Кога да засеем семената за разсад?

Оптималното време за засяване на семената е между средата на февруари и март. За по-точни дати е полезно да се изчисли времето спрямо очаквания период на пресаждане на постоянното място. Обикновено, когато разсадът достигне по-голям размер, трябва да се пресади в по-големи саксии и да се засади в земята след 15 май.

Почва

Разсадът се отглежда най-добре в рохкава, плодородна почва с умерена киселинност и влажност. Ягодите, краставиците, зелето и лукът предпочитат почва с неутрално pH. Трудно е сами да приготвите такъв субстрат, затова е най-добре да закупите готова смес от градинарски магазин.

Как да подготвим разсад?

Наторяване

Без правилно подхранване е трудно да се отгледат добри разсади. През първите няколко седмици растенията разполагат с достатъчно хранителни вещества в почвата. Но след като се развият 2-4 листа, може да започнете да наторявате внимателно. Хранителните вещества трябва да включват:

  • азот;
  • калий;
  • фосфор;
  • микроелементи.

Готовите торове са най-удобното решение. Те са добре балансирани и се усвояват лесно при поливане. Освен това в домашни условия е по-добре да не се използват нехигиенични разтвори, като например оборски тор, който освен това е трудно да се измери в безопасно количество, което да не застрашава растенията.

Закаляване на разсада

Разсадът трябва да се закали правилно и така постепенно да се приучи към външните условия. Щом температурата се повиши малко, поставете растенията на балкона. Първоначално ги оставете на открито за един до два часа. Увеличавайте това време всеки ден. До момента на засаждане в земята разсадът трябва да е бил оставен навън за цял ден.
Зимата скоро ще свърши и ще започне вегетационният период. Истинските градинари винаги очакват с нетърпение това време! Напишете в коментарите кои семена вече сте поръчали за новия летен сезон. Какво ще посеете първо? Отделете няколко минути, за да си починете и разгледайте нашия асортимент.
Успешен сезон!

Публикувано: 02 февр 2023
Прегледи: 1867
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt