0

Календар на градинарите — юли 2022 г

Какво да правим в градината през юли — календарът на градинаря

Юли е средата на лятото, горещо и слънчево. Но грижите градината, зеленчуковата градина и цветните лехи по това време не се ограничават до поливане и хранене. Има много полезни неща, които ще направят насажденията по-добре поддържани, красиви и продуктивни.

Какво да правите в градината през юли.

Подрязвайте всички овощни дървета. Целта е да премахнем целия растеж на корените, да отрежим вертикални издънки на стари клони.


Подхранвайте овощните дървета и храсти с подходящи микро и макро елементи съгласно инструкциите за торове.

Обработвайте ягодите. Плодовата вълна вече е приключила, така че разхлабете и притиснете добре храстите — това ще направи растенията силни за следващия сезон. Подрежете всички мустаци, ако нямате планове да ги използвате за разплод.


Не забравяйте да берете всички зрели плодове от дървета и храсти, за да избегнете привличането на птици и вредители. Можете да започнете да правите.

И разбира се, поливайте градината активно, ако не вали! Възрастните плодоносни храсти се нуждаят от 5 кофи вода на всеки 2 седмици, дървета - поне 10-12 кофи.

Какво да правите в градината през юли

Лехитеот ранните картофи и зеле вече са свободни — приберете ги навреме, но в никакъв случай не оставяйте земята празна. Не забравяйте да сеете зелени торове, за да подобрите плодородието на почвата. Можете да посеете ранозреещи сортове грах, боб и, разбира се, копър!

Юли е пикът на активността на вредителите и гъбичните заболявания. Третирайте всички градински лехи с фунгициди за борба с болестите и инсектициди за борба с вредителите.

Поръсете домати и премахнете излишните четки за цветя — през юли те само ще отслабят растенията, върху които се изсипва реколтата.

Ако искате да удължите плододаването на краставиците, не забравяйте да ги нахраните и да отстраните узрелите плодове навреме.

След всеки дъжд или поливане, не забравяйте да разхлабите леглата. И вода, вода, вода. И е време да запазите реколтата за съхранение през зимата.

Какво да правите в цветна градина през юли

Изкопайте ранни цъфтящи луковични растения — лалета, може би минзухари и задължително храсти от нарциси, които са на повече от 5 години. Третирайте срещу гъбични заболявания и ги разстелете за почивка на проветриво място без пряка слънчева светлина, например на тавана.


Навреме премахнете избледняващите гроздове от спрей-роза и катерещи се рози — това ще удължи цъфтежа им и ще осигури втора вълна в края на лятото.

Рододендроните и хортензиите през юли вероятно вече са алкализирали почвата, в която растат. Ако листата на рододендроните пожълтеят, а цветните четки на хортензии не придобият интензивен сортов цвят, не забравяйте да подкиселите почвата и да я мулчирате с торф или кора.

Не забравяйте тревата! В средата на лятото тя се нуждае от подхранване, в което трябва да присъства калий — това ще направи тревата устойчива на топлина. Златното правило на косене на тревата е да отрежете не повече от ⅓ от тревата с едно преминаване. Идеалната морава е висока 5 см.

Лунният календар на градинаря за юли 2022 г

Юли се започва с намаляваща луна, когато всички растения се чувстват леко депресирани. Затова от 1 до 10 юли не правим нищо с растенията — просто поливаме, радваме се на цъфтежа, вземаме реколтата премахваме плевелите.

Нарастващата луна „издърпва“ соковете нагоре — най-доброто време за всякакви манипулации с растения, както и извънсезонното засаждане на всякакви култури, от които трябва да получите „върхове“ — горната част. Луната ще изгрее от 11 до 23 юли.

Срещаме пълнолунието на 24 юли в спокойно безделие — след този ден започваме активно да храним растенията, защото енергийните и соковите потоци се втурват към корените. Първите дни на намаляващата луна са най-доброто време за засаждане, както и всякакви манипулации с луковични растения и кореноплодни растения.

Публикувано: 28 ян 2022
Прегледи: 1160
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt