0

План за сеитба през май: подробен списък на зеленчуци и цветя

През май не е нужно да се мъчите с разсада - можете да засеете семена веднага на постоянно място. Почвата се е затоплила достатъчно и топлото време продължава вече няколко седмици, което означава, че е време да засеете зеленчуци и цветя. Подготвили сме ви полезни съвети за сеитбата, за да не пропуснете нищо.

План за сеитба през май

Кои зеленчуци могат да се сеят през май?

Преди да преминете през списъка на растенията за сеитба, запомнете едно много важно правило! Можете да сеете само когато температурата на почвата е +10 градуса и повече. Ако почвата е по-студена, изчакайте, докато се затопли малко. В студена почва покълването може да отнеме много време и някои семена може да загинат, преди да покълнат.

Първо засейте морковите и цвеклото. Ако засеете сухи семена, първите кълнове ще се появят след 2-3 седмици. Когато обаче накиснете семената преди засяването, покълването на морковите и цвеклото ще бъде по-бързо. Накиснете ги в разтвор на какъвто и да е стимулатор на растежа (напр. Epin, Heteroauxin) за 24 часа. След това ги отцедете върху марля, за да се отцеди излишната вода, и ги засейте.

План за сеитба през май

Зелето може да се засее и веднага в открита почва на постоянно място. Най-добре е да се поставят по 2-3 семена във всяка дупка, в случай че някое от тях не поникне. Ако всички поникнат, изберете най-силните разсади и ги оставете да растат. Останалата част от разсада може да се пресади на друго място или да се подари.

Репичките за ранни салати също трябва да се засеят в началото на месеца. Не забравяйте, че ако забавите сеитбата, има риск растението да поникне, да започне да произвежда стъбло с цветове и семена за размножаване. Но вкусните хрупкави корени няма да ги има.

Не забравяйте да засеете и зелените растения:

Тези растения изобщо не се нуждаят от отделна леха. Те растат прекрасно в съседство с други зеленчуци и не пречат на никого.

Краставиците, тиквите и тиквичките трябва да се засяват последни и задължително на топла почва. Тези растения са чувствителни към температурата на почвата и в хладна влажна почва семената могат да изгният.

Кои цветя могат да се засяват през май?

Можете да отглеждате много цветя в Полша, без да използвате разсад. Разсадът в открита почва расте бързо и е силен и издръжлив.

План за сеитба през май

Засейте:

Преди да засеете латинките в почвата, накиснете семената за 24 часа в разтвор на стимулатори на растежа. Семената имат много здрава обвивка, която се нуждае от влага, за да се отвори по-бързо.

В края на май можете да засеете двугодишни цветя, които ще цъфтят едва през следващия сезон. През тази година те ще пуснат добри корени, ще наберат сила и ще покажат цялата си красота през следващата година. Тогава със сигурност ще си благодарите за усилията, които сте положили в този процес.

План за сеитба през май

Двугодишни цветя за засяване:

Сейте златиста и космос, нигела и хемус. Не забравяйте слънчогледите - сега има много декоративни сортове с красиви огромни цветове. Така че нека градината и парцелът ви да дадат богата реколта, заобиколена от красиви цветя!

Публикувано: 07 май 2024
Прегледи: 179
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt