0

Повдигнати лехи - предимства и недостатъци

Повдигнати лехи - модерен подход към градинарството

Асоциацията за зеленчукова градина, въображението свързва с образи на досадна и усърдна работа. Растенията изискват внимание. Трябва да се работи здраво, превивайки гръб. Но стоп! Съществуват повдигнати лехи, които могат да направят живота много по-лесен.

Повдигнатите лехи са изобретени във Финландия, където летата са дъждовни, а продължителната пролет с бавно топене на снеговете забавя срока за засаждане на зеленчуци на открито. Идеята за повдигане на лехата над земята решава много проблеми на финландските градинари. Оказа се обаче, че повдигнатите лехи са по-удобни от обикновените и дават по-добри и качествени добиви не само във Финландия. Възможно е да сглобите сандъче с повдигната леха без специални познания и можете да го направите сами в началото на пролетта, месец и половина преди засаждането на разсада и засяването на семената на открито.

Повдигнати лехи - предимства и недостатъци

Разположение и оптимален размер на повдигнатите лехи

Конструкциите се правят еднократно за много години, така че местоположението трябва да се избере много внимателно. Важно е как ще бъдат разположени повдигнатите лехи. Всички растения трябва да са равномерно изложени на слънце, затова лехите трябва да се разположат според страните на светлината:

  • на равен участък – от юг на север;
  • на наклон – напречно на наклона.

Повдигнатата леха може да бъде с произволна дължина. Оптималната ширина е 60-80 см. Леха с този размер ще осигури достатъчно място за всички растения, дори за по-големи зелки. Широчината на прохода между лехите трябва да позволява лесно придвижване, дори с градинска количка. Минималната ширина на пътеката е 50 cm. Ако пътеките са облицовани с плочки, покрити с чакъл или покрити с геотекстил, можете да се разхождате из градината дори при влажно време.

Височината на бордюрите зависи от желанието на собственика. Обикновено бордюрите се издигат на 20 см над земята. Ако лехите са на височина 30-40 см, растенията, например ягодите, могат да се обработват от удобен стол. Не е препоръчително лехите да се правят по-високи от 50 см - това ще отнеме много време, ще е скъпо и ще изисква полагането на тръби за вода под почвата.

Повдигнати лехи - предимства и недостатъци

От какво да направим повдигнати лехи

Една от предпоставките за дълготрайност на конструкциите и добър растеж на растенията е плътното прилепване на страните, за да не изтича вода по време на напояване. Поради това дъските не са подходящи. Дървото се влияе неблагоприятно от вятъра и слънчевата светлина и се разрушава от корените на растенията и насекомите. Дървените повдигнати лехи трябва да се ремонтират, а страните да се подменят на всеки 5 години. Ако това не ви притеснява, можете да изберете и дървен вариант само заради експеримента.

Най-издръжливите материали са алуминий, поцинкована ламарина и здрава пластмаса или композитни материали. Производителите на градински продукти предлагат много сглобяеми повдигнати лехи от тези материали. Ако разполагате с място и запаси от използвани тухли, страните на повдигнатите лехи могат да се направят тухлени, като се използва цимент и лека армировка. Тези лехи изглеждат много стилно.

Бордюрите трябва да се заровят на поне 15 см дълбочина в почвата - това ще предпази повдигнатите лехи от проникване на плевели, които се размножават чрез коренищата си. Оградите се монтират по-лесно, ако първо се изкопае почвата. По време на тази работа се отстраняват коренищата и камъните и едновременно с това се нанасят торове.

С какво да запълним повдигнатата леха

Ако в парцела има много къртици и конопищици, на дъното на констукцията с повдигната леха трябва да се постави поцинкована метална мрежа. Върху мрежата се поставят пръчки, трева и всякакви растителни отпадъци, които накрая ще се превърнат в компост.

Следващата стъпка е оформянето на "слоесто тесто":

  • първи слой - растителни остатъци с височина до 10 cm.
  • вторият слой е градинска почва с височина най-малко 20 cm. Почвата може да бъде смесена с пясък, торф и минерални и органични торове.

Поливане в повдигнати лехи

За растенията в повдигнатите лехи се полагат същите грижи, както при обикновеното засаждане. Могат да се отглеждат повечето култури. Особено подходящи са доматите, тиквите, краставиците и ягодите.

Поливайте растенията така, че водата да не се стича по краищата на конструкцията, а да попива равномерно в почвата по цялата ширина на лехата. Най-лесният начин да постигнете това е да монтирате система за капково напояване. Тъй като водните капки бавно падат на повърхността, те ще имат време да попият и да напоят почвата на по-голяма дълбочина, което ще направи поддръжката на зеленчуковата градина още по-лесна.

Повдигнати лехи - предимства и недостатъци

Недостатъците на повдигнатите лехи

Повдигнатите лехи се затоплят по-бързо, което е чудесно през пролетта, но през лятото в тях ще бъде много по-горещо, отколкото в обикновените лехи. Затова не се опитвайте да отглеждате култури, които обичат да се охлаждат. Магданозът, копърът и листната салата не растат добре в прегрята почва. Киселецът и репичките цъфтят бързо, а луковиците на чесъна позеленяват.

Поради ранното затопляне през пролетта повдигнатите лехи се нападат от насекоми, които обичат топлината. Поповото прасе и мравките се заселват в почвата, а гъбичните и бактериалните инфекции се разпространяват по-бързо, което налага допълнителни защитни третирания със специални препарати.

Кога повдигнатите лехи са задължителни

Повдигане на почвата най-често се налага в ниско разположени райони, където дъждовната вода и водата от топенето на снега престояват дълго време. Такива лехи предпазват корените от замръзване и загниване.

Участъци с високи подпочвени води, които не са подходящи за градинарство, тъй като през пролетта се наводняват и не изсъхват дълго време. Повдигнатите лехи, монтирани върху горната част на почвата, лесно решават този проблем, за разлика от скъпоструващите мерки за отводняване на парцела и отвеждане на водата.

Не всеки може да се грижи за растенията, като се навежда. Старостта, проблемите с гръбначния стълб или ставите могат да затруднят това. Повдигнатите лехи могат да спасят положението. След като сте направили тези конструкции, можете да се грижите за градината си удобно в продължение на много години, като поставите градинска табуретка в пътеката.

А вие мислили ли сте някога за повдигнати лехи? Може би вече имате положителен или отрицателен опит? Споделете го в коментарите.

Публикувано: 09 апр 2023
Прегледи: 15468
(Гласове: 12, Рейтинг: 3.3)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt