0

Възхитителна лавандула: тайни за засаждане и грижа

Лавандула - ароматно многогодишно растение, устойчиво на засушаване. То украсява цветните лехи през цялото лято, създава красиви съцветия и се използва като подправка в кухнята и домакинството. Какво е важно да се знае за отглеждането на лавандула? В нашата страна ангорската (теснолистна, медицинска) лавандула може да се отглежда без затруднения. Благодарение на усилията на селекционерите са се появили сортове, които са по-устойчиви на суровите зими. Ето защо това южно растение постепенно губи репутацията си на капризно, топлолюбиво и много нежно. Смело купувайте резници и не се страхувайте от неуспех с лавандулата - нейното засаждане и грижи в земята изискват минимален опит и познания. Всичко, което трябва да направите, е да изберете правилно мястото и да осигурите на растението подслон за зимата. Ще ви разкажем подробно как да направите всичко това!

Възхитителна лавандула: тайни за засаждане и грижа

Лавандула - засаждане и грижи в земята

Много е важно да засадите разсада на правилното място. Растението обича слънцето и се чувства добре дори под палещите лъчи. Изберете място без сянка, където водата не се наводнява.

Кога да засадим лавандула?

Може да се засади разсад от лавандула:

  • През пролетта, когато замръзването на почвата спре, горният слой на почвата леко изсъхва и се затопля.

  • През есента, така че засаждането да приключи около два месеца преди настъпването на студеното време. Приблизителните дати са от септември до началото на октомври.

Когато растението е доставено в контейнер, просто го извадете от саксията и внимателно разтеглете разширените корени, като внимавате да не разклатите почвата. Препоръчително е да използвате стимулатор на растежа или средство за вкореняване в деня преди засаждането - препаратът увеличава устойчивостта на растението и облекчава последиците от пресаждането.

Възхитителна лавандула: тайни за засаждане и грижа

Как се засажда лавандула?

В деня преди засаждането поставете разсада във вода за час и половина. По този начин можете лесно да извадите буцата пръст от саксията, без да рискувате да повредите кореновата система.

Това е важно! Дупката за засаждане се подготвя дълбока, но не много широка - около 30 × 40 см. Схемата на засаждане зависи от сорта. При декоративната лавандула разстоянието между храстите е най-малко 30 cm, а при високите сортове повече - до 120 cm.

За покриване се използва смес от почва и пясък в съотношение 3:1. Към сместа се добавя комплексен минерален тор. Това може да бъде например тор  за  растения цъфтящи .

Техника на засаждане:

  1. Накиснете разсада във вода.

  2. Внимателно поставете извадения разсад в дупката.

  3. Покрийте корените с подготвената смес от почва и пясък - шийката трябва да е на нивото на почвата.

  4. Уплътнете почвата и полейте обилно.

  5. Разтворът за вкореняване, в който са били накиснати резниците, също трябва да се излее в дупката.

За известно време растенията пътуваха в пълна тъмнина. Изведнъж те се оказват на ярка светлина, която им причинява силен стрес. Ето защо новозасадените храсти трябва да бъдат засенчени за известно време, например чрез създаване на покривало от агротекстил или сенчеста мрежа. След една седмица материалът може да се отстрани.

Възхитителна лавандула: тайни за засаждане и грижа

Как се отглежда лавандула?

Препоръчително е да се прилагат органични торове, например компост, веднъж годишно в началото на пролетта. Освен това могат да се използват минерални торове с ниско съдържание на азот, които се прилагат умерено в началото на вегетационния период, за да се насърчи развитието на корените и растежа на растенията. Редовното преглеждане на почвата и коригирането на торенето в зависимост от нуждите на растението е важно за поддържане на лавандулата в добро състояние.

Азотните торове са също толкова важни, но не забравяйте, че те се прилагат само в началото на растежа; през втората половина на лятото е препоръчително да спрете да ги прилагате. Защо? Под въздействието на азота вегетационният период се удължава, което означава, че растението няма да има време да се подготви за зимата.

Поливането на растенията е необходимо само при много сухо време. През дъждовното лято поливането не е необходимо. Лавандулата не обича плевели. Поддържайте почвата около храста чиста. Растението обича много силното подрязване.

Формиране

Лавандуловите храсти трябва да се подрязват всяка година, в противен случай те ще загубят формата си, клоните ще се оголят и центърът на храста ще стане неугледен. Издънките се отрязват с градинска ножица или ножица за храсти на височина 15-20 cm и им се придава полусферична форма.

Времето за подрязване зависи от целта на отглеждане на лавандулата. Ако издънките се подрязват през лятото, когато са в разцвета си, собственикът ще има ценен материал за букети за дома си. По време на цъфтежа лавандулата натрупва максимално количество етерични масла, като става много силно ароматна. Ароматът на растението отблъсква молците, така че клонките могат да се разпръснат в шкафовете. Букет от изсушена лавандула под възглавницата ви ще осигури спокоен сън през нощта.

Ако растението ще бъде декоративно в парцела, подрязването се отлага за началото на есента. В районите със суров климат е по-добре лавандулата да не се премества до пролетта, тъй като някои издънки могат да измръзнат през зимата.

Ръбът на ствола се покрива със слама за зимата. В по-топлите региони сортовете, които изискват топлина, могат да се отглеждат на открито, като например Victory. Това е истинска френска лавандула - невероятно ароматна, с огромни силни храсти. В зоните с умерен климат храстите трябва да се подрежат за зимата, а отгоре се поставят иглолистни клонки. Падналите листа не могат да се използват като изолация - растенията ще се намокрят и ще изгният отдолу. В по-студените райони на страната най-добре е тези растения да се покрият с борови клонки, за да се задържи снегът. В тези региони се отглеждат най-издръжливите сортове: Rosea, Alba, Hidcote Blue. Споделете в коментарите как успявате да отглеждате лавандула. Може би имате снимки от вашия парцел? Споделете опита и красотата!

Публикувано: 20 юн 2024
Прегледи: 898
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    Препоръчани стоки
    най-популярни
    • по цена: най-висока
    • по цена: най-ниска
    • най-популярни
    • най-нови
    • по име
    Всички серии
    • Всички серии
    • Декоративни растения
    • Декоративни храсти
    • Нови семена 2024
    • Ново 2024
    • Семена зеленчуци
    • Семена на многогодишни цветя
    • Семена цветя
    New
    Промоция
    Лавандула Legutko изображение 1
    0 отзива
    Лавандула Legutko
    Количество в опаковка: 0.2 г
    2.80 лв. 4.60 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 2.80 лв.

    Купуване
    Промоция
    Лавандула Chrestensen изображение 2
    0 отзива
    Лавандула Chrestensen
    Количество в опаковка: 1 оп
    3.30 лв. 4.60 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 4.60 лв.

    Купуване
    Промоция
    Лавандула многогодишна изображение 3
    0 отзива
    Лавандула многогодишна
    Количество в опаковка: 1 оп
    4.20 лв. 5.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 5.90 лв.

    Купуване
    Промоция
    Лавандула обикновена Dwarf Blue, P9 изображение 4
    0 отзива
    Лавандула обикновена Dwarf Blue, P9
    Количество в опаковка: 1 раз
    12.90 лв. 17.90 лв.

    Най-ниска цена в последните 30 дни:* 17.90 лв.

    Купуване
    mc visa econt