0

Как и кога да подрязваме розите?

Всеки опитен градинар знае, че розите не трябва да се подрязват през есента. Това е процедура, която е най-добре да се извърши напролет. Преди настъпването на зимата е добре да се отстранят само преминалите цветове и мъртвите стъбла. Правилното подрязване ще помогне да запазите храстите здрави и ще осигури изобилен цъфтеж. Как се подрязват различните видове рози? Шепа полезни съвети по тази тема може да намерите в тази статия!

Защо розите трябва да се подрязват? Ползи от резитбата

В началото да се запознаем с най-важните предимства на тази процедура.

  • Помага за поддържане на естетическия вид на растението.
  • Важно е за здравето на розите - премахнете мъртвите и болни клони.
  • Укрепва храста и подобрява жизнеността му.
  • Подмладява розите.
  • Увеличава обилния цъфтеж.
  • Влияе на времето на цъфтеж (повече резитба = по-късен цъфтеж).
Как и кога да подрязваме розите?

Общи правила за резитба на розите

Въпреки че всеки вид роза изисква различен метод на подрязване, има някои общи правила. На първо място, тези храсти не трябва да се режат през есента, а по време на вегетационния период е достатъчно да се отстраняват прецъфтелите цветове и коренови издънки. През пролетта трябва да се изрежат всички слаби, болни или измръзнали издънки. Отрезът трябва да е диагонален и на 0,5 до 1 см над листния възел, винаги насочен към външната страна на короната. Повечето видове рози трябва да се подрязват веднъж годишно, през пролетта, докато са още в покой. Добър ориентир е времето, когато форзицията цъфти. Това е идеалното време за рязане на рози. За тази задача винаги използвайте добре наточен и дезинфекциран инструмент и изберете сух, слънчев ден.

Как да подрязвме катерливите рози?

Резитбата им трябва да започне едва на 3-та година след засаждането. Тези рози, цъфтят многократно. Подрязват се през пролетта, а сортовете, които цъфтят само веднъж, могат да се подрязват в края на август след завършване на цъфтежа. Техниката на рязане се свежда до оставяне на няколко основни издънки (3-5) и изрязване на всички останали. Страничните издънки се подрязват на височина 2 листни възела от основата. Когато режете, струва си да смъкнете стъблата от опората им и след това отново да ги прикрепите там.

Как да подрязваме рози чаен хибрид?

Розите чаен хибрид цъфтят на тазгодишните издънки, поради което е необходимо подрязване всяка година. При възрастните храсти се оставят от 3 до 7 основни стъбла, важно е да са млади, със зелена кора. Останалите трябва да бъдат отрязани до земята. Формата, която образуват стъблата трябва да прилича на чаша. След това се съкращават на височина 3-4 листни възела над земята, височината трябва да е до 30 см.

Как и кога да подрязваме розите?

Как да подрязваме рози флорибунда?

Сортовете флорибунда не изискват прекалено много резитба. Достатъчно е да отрежете ниските растенията на височина около 30 cm, а по-високите на височина около 50 cm. Скелетът на храста трябва да се състои от 5 до 10 стъбла. Ако зимата е била дълга и студена, е абсолютно необходимо да се изрежат повредените издънки до здраво място. Тази резитба позволява поддържане на гъст и естетично оформен храст.

Как да подрязваме почвопокривни рози?

Тази група рози е едно от изключенията, които не трябва да се подрязват всяка година. Ако обаче го направите, се премахват част от най-старите леторасти. Ежегодно се прави само санитарно подрязване, свързано с отстраняване на болни стъбла и тези, повредени от замръзване или вредители.

Как и кога да подрязваме розите?

Как да подрязваме миниатюрни рози?

В техния случай въпросът е много прост. Достатъчно е да ги подрязвате всяка година на височина около 20 см над земята и ще ви се отплатят с гъст храст и обилен цъфтеж.

Как да подрязваме щамбови рози?

Тук може да се приложи принципа, по който се режат катерливите рози. Издънките трябва да образуват равномерна корона, най-добре е да се отрежат късо, до височината на 3-4 листни възела. През пролетта се премахват всички диви издънки, израснали от подложката, както и страничните леторасти.

Как и кога да подрязваме розите?

Как да подрязваме английски рози?

Този вид рози не изискват много резитба. Веднъж на няколко години растението се подмладява, като се изрязват най-старите издънки. Всяка пролет е достатъчно да се изрежат сухите и повредени стъбла и да придадете на храста желаната форма.

Публикувано: 19 ян 2023
Прегледи: 2265
(Гласове: 1, Рейтинг: 5.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt