0

Календар на градинаря за август

Календар на градинаря за август — списък със спешни задължения

В края на лятото трябва да прибирате част от реколтата, така градините се освобождават. Но не е късно да посеете нещо вкусно и полезно, да наторите засаденото, да се погрижите за почвата. Изобщо рано е да закривате сезона.

Лятната работа през август идва в зрънцето, цветната градина, градината. Все още има много работа в градината, особено с късно узряващата нощница и тиква.

Лунен календар за сеене за август

Лунният календар на градинаря за август казва, че е категорично невъзможно да сеете зеленчуци, плодове, храсти или плодови дървета на 22-ри — това е денят на Пълнолунието. Сеенето през август не се препоръчва и на Новолуние — на 7, 8 и 9.

Зеленчукова градина

Зеленчуците се засаждат най-засилено през август. Можете да посеете маруля, репичка, дайкон — култури с къси светлинни часове. На лехи, които са вече освободени, добавете пепел или доломитово брашно, за да се деоксидират и в никакъв случай не ги оставяйте празни — обработете почвата със зелени торове, така че почвата да стане по-питателна през следващия сезон.


Картофови. Време е да съберете домати, чушки, патладжани. Ако времето е хладно и дъждовно, тогава доматите с отворен терен взема кафяви — на храста те могат да страдат от късна болест. Можете дори да изрежете напълно зелени плодове, ако те са достигнали размера, съответстващ на сорта. Продължавайте да прищипвате, премахнете новите четки за цветя. В края на месеца прищипете върховете на храстите.

Важно. Картофови на открита земя трябва да бъдат освободени от плодове, преди нощните температури да паднат под +5 ° C. Ако нощите са студени, тогава плодовете не се съхраняват и не узряват.

Краставици. Поради нощните застудявания деликатните растения могат да започнат да боледуват. Засегнатите храсти трябва да бъдат изети и изгорени незабавно — тогава здравите ще живеят по-дълго.

Пъпеш. Прищипете издънките на тиква, късните сортове пъпеш и диня, оставяйки не повече от 4 най-големите плодове върху издънките. През август премахнете всички нови цветя. Препоръчително е да сложите дъски или суха слама под узряващите плодове, за да ги предпазите от контакт със земята.

Лук. Извадете и изсушете лука. Посейте питка или многогодишен лук в началото на месеца.

Картофи. През август някои узрели храсти вече са положени, а върховете са напълно сухи. Те трябва да бъдат изкопани, клубените трябва да бъдат изсушени и съхранявани.

Плодова градина

Ябълковите дървета и крушите са пълни с плодове през август. Трябва да ги съберете и подготвите.

Съберете плодове, които са падали на земя, от всякакви дървета — те могат да бъдат използвани за компост или заровени под растения, които изискват кисела почва, като иглолистни дървета.


Ако е планирано засаждане в градината през есента, изкопайте дупки, така че да имат време да се утаят до октомври.

Бери

Напръскайте всички храсти с медни препарати, за да премахнете болести. През август народните средства може вече да не действат и могат да се използват по-силни фунгициди. По същото време подхранвайте зрънцето с всеки сложен безазотен тор, съдържащ фосфор и калий — това е необходимо, за по-добра реколта през следващия сезон.

Ягоди. Сега е идеалният момент да започнете нови лехи. Засаждането на ягоди през август ви позволява да получите храсти, които ще дадат реколта през следващата година. В стари лехи изкопайте дълги мустаци и ги пресаждайте на ново място. Отстранете листата от старите храсти, след това подхранете ги с биологически значими елементи (азот, фосфор, калий) и вода. Лунният календар на градинаря за август отделя за тази работа втория ден от месеца, когато луната е в близнаци.

Касис и цариградско грозде. Разгледайте храстите, съберете и изгорете усукани листа и паякови пашкули.

Малини. Сортове, които цъфтят няколко пъти през сезона, все още са в пълен разцвет през август. За тях е полезно комплексното торене. Редовните храсти на малина трябва да се разреждат, изрязвайки всички тънки и удебеляващи се растежи на корените.

Орлови нокти. Премахнете всички слаби издънки, така че вътре в храста да се образуват нови плодни пъпки.

Цветна градина

Съберете узрели семена, подсушете ги и ги приберете за съхранение. Разделете и трансплантирайте хости, аквилегия и други избледнели трайни насаждения. Подхранете тревата си с тор за последен път.

Какво да засаждаме през август от декоративни растения? Можете да вкорените иглолистни дървета — изрежете издънки с дължина 5 см с пета, третирайте резените с стимулатор за вкореняване, засадете ги в оранжерия в смес от пясък и торф на дълбочина 2-3 см. Когато резниците дават корен, засадете ги на открито.


Засадете или пресадете люляци.

Засадете цветя с малки луковици: мускари, минзухари, сцила.

Напишете в коментарите какво още може да засадите през август. Със сигурност имате собствен градинарски календар за август — разкажете ни за него.

Публикувано: 27 ян 2022
Прегледи: 976
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt