0

Кога да засеем зелени подправки? Започнете собствено производство!

Отглеждането на зелени подправки не е трудно. Много от тях трябва да се засадят само веднъж, след което се засяват сами и не изискват никаква последваща грижа. Подправките от собствената ви градина са много по-ароматни и екологични от купените в магазина. Така че можете да стартирате собственото производство на зелении!

Кога да посеем магданоз, босилек или риган, за да имаме пресни подправки в кухнята през целия сезон? Отговорът на този въпрос ще намерите в нашето малко ръководство. То съдържа подробна информация за това как и кога да се засеят различните видове зелени подправки.

Кога да засеем зелени подправки?

Кога се сеят едногодишните зелени подправки?

Едногодишните подправки се засяват всяка година. Удобно е да създадете малка градинка в близост до кухнята, за да не се налага да ходите надалеч, когато ви трябва ароматна подправка за ястията.

Ядливата хризантема (Chrysanthemum coronarium) е интересно допълнение към много традиционни ястия. Вкусът й е подобен на магданоза. Ястията, към които се добавя, придобиват деликатен аромат. Младите листа и пъпки се използват в салати, но също и в топли ястия, включително супи и месни ястия. Растението е лесно за отглеждане и студоустойчиво. Може да се засява директно в земята. Готово е за консумация веднага щом се появят първите листа и цветове.

Кога да засеем зелени подправки?

Сирийското растение пореч, навлязло в европейската кухня под името „лечебна краставица“, няма нищо общо с краставицата, но листата и младите му издънки имат подчертан свеж вкус на краставица. В началото на пролетта, когато лехите с краставици са все още празни, поречът се добавя към салатите. Растението е непретенциозно, расте бързо, не се страхува от замръзване, може да се възпроизвежда чрез самозасяване. Семената се засяват, когато почвата се затопли. За да имате винаги нежна зеленина, сеитбата се повтаря на всеки 2-3 седмици. Реколтата се прибира от края на май до първите слани.

Кога да засеем зелени подправки?

За получаване на ранен босилек се използва метода на разсаждане. Семената се засяват 35-40 дни преди преместването в лехите. Ако решите да ги засеете направо в открита земя, това трябва да стане в края на май - началото на юни. Дълбочината на засяване е 1 см, схемата е 15 на 15 см. Може да се бере 2 месеца след поникването.

Семената на салатна горчица (японска горчица) е най-добре да се засеяат през есента или пролетта, като се спазва разстоянието 40х40 см. Те трябва да се поставят на дълбочина 3-4 см. Може да се засява директно в земята. Листата могат да се берат веднага щом се появят, с изключение на юни и юли, когато растенията започват да цъфтят.

Кога да засеем зелени подправки?

Листното цвекло е приятно на вкус и много ценно. Размножава се със семена, които се засяват под покривка в края на март или в края на април директно в земята. Семената трябва да се поставят на дълбочина около 2 cm. Растението понася добре леки студове. Листното цвекло трябва да се засява на разстояние от около 40x25 cm.

Вкусът на перила донякъде напомня на босилек с нотка на мента, а популярността му се оправдава не само от аромата, но и от много високия добив на растението. Семената могат да се засяват директно в земята през април, като се поставят на дълбочина около 5 mm. Слабите издънки трябва да бъдат отрязани. През лятото растението достига височина до 1 м, което трябва да се има предвид при засаждането. Можете да започнете да събирате реколтата от момента на цъфтежа. Подходящите за беритба листа са на около 10 см от земята.

Градинската тученица е растение, чиито зелени, месести листа имат сладък и леко пикантен аромат. Те са чудесно допълнение към всяка салата, но са подходящи и за месни ястия. Малките семена могат да се засяват веднага щом настъпи пролетта и рискът от замръзване премине. Тученицата загива при отрицателна температура. Необходими са около 18 градуса, за да покълне, но при благоприятни условия листата са готови за използване след 4 седмици.

Назъбените листа на руколата са наситени с витамини и микроелементи. Височината на растението е до 60 см. Семената могат да се засяват веднага щом почвата достигне поне +10°C. Те трябва да се поставят на дълбочина около 1 см и на разстояние 15х5 см. Най-добре е да сеете рукола през 2-3 седмици, за да имате винаги достъп до свежи листа. След 10 дни се появяват първите стръкчета, а след още 20 дни могат да се берат първите листа. Едно растение на сезон дава около 5 реколти на всеки 15 дни.

Издръжливият копър може да се засее веднага щом снегът се стопи и слънцето се покаже малко по-високо на хоризонта. Семената понасят температури до +3°C. Колкото по-топло е, толкова по-бързо ще се появят растенията. Редовете за засяване на копър трябва да бъдат разположени на разстояние 15 см. Поставяме семената на дълбочина около 1 см. Можете да повтаряте засяването на всеки 2 седмици от април до август, за да имате постоянно пресен копър.

Кога да засеем зелени подправки?

Семената от спанак трябва да се поставят на дълбочина около 1,5-2 cm. Растението е студоустойчиво и вирее при +4°C. Струва си да отглеждате спанак, като го сеете директно в земята или чрез разсад, или постоянно под покритие, за да получите по-ранна реколта. При засаждане спазвайте разстояние 15x15 cm. Можете да започнете сеитбата от средата на април до началото на август, като правите почивка през юни и юли. Листата могат да се берат около 8-10 седмици след засяването.

Кога да сеем многогодишни зелени подправки?

Многогодишните зелении могат да се размножават по много начини, но чрез засяване на семена ще имате най-добри резултати и най-голям брой млади растения.

От май до средата на август можете да засеете семена от киселец директно в земята. Те трябва да се поставят на дълбочина около 0,5 cm. Можете също така да отгледате разсад от киселец. След това трябва да бъдат пикирани в контейнери около 30-45 дни преди планираното засаждане в земята. Препоръчителното разстояние е 20x20 см.

Кога да засеем зелени подправки?

Най-доброто време за засяване на левруда е началото на есента. Семената трябва да се поставят в лехи на разстояние най-малко 10 см един от друг. Разстоянието между растенията в реда трябва да бъде около 5 cm. Сеитбата през пролетта и лятото може да се провали, тъй като тези семена трябва да преминат през естествен процес на стратификация. Листата могат да се берат след около 3 години.

Ако обичате месни ястия, не забравяйте да засадите девесил и естрагон до зоната за барбекю във вашата градина. Тези невзискателни и лесни за отглеждане подправки могат да се добавят към маринати, тъй като идеално допълват вкуса на месото. Между другото, и двете растения могат да се използват за приготвяне на бързи и ароматни летни лимонади

Надяваме се, че нашето малко ръководство ще ви помогне да отглеждате подправки във вашата градина. Напишете ни в коментарите кои зелени подправки харесвате най-много! И не забравяйте да отделите няколко минути, за да разгледате нашата пълна гама от семена.

Публикувано: 13 февр 2023
Прегледи: 2995
(Гласове: 1, Рейтинг: 5.0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt