0

Тайните на процъфтяващото доларово дърво

Zamioculcas е екзотично многогодишно растение, произхождащо от Африка. То е станало популярно заради необичайната красота на перистите си листа на високи дръжки и непретенциозността си. Въпреки това дори издръжливите Zamioculcas изискват известно внимание. Научете как да се грижите за нея, за да я поддържате здрава и буйна.

Тайните на процъфтяващото доларово дърво

Идеални условия за Zamioculcas

Цветето предпочита ярка, но разсеяна светлина. Пряката слънчева светлина може да причини изгаряне на листата. Идеалното място за това растение е източен или западен прозорец. През лятото Zamioculcas може да се изнесе навън, но не го поставяйте на дълбока сянка, в противен случай листата ще станат малки.

Обърнете внимание, че домашните цитрусови дървета например се нуждаят от приблизително същите условия на отглеждане. Каталогът GraddinaMax предлага цитрусови растения с ниски изисквания, които могат да растат и плододават в апартамент или оранжерия при условия на ограничен обем на почвата и недостатъчна светлина. Calamondins например, няма да създават много проблеми, но ще радват с ярко оцветени, маломерни и съвсем годни за консумация плодове.  

Африканското растение е сухоустойчиво и понася по-добре липсата на влага, отколкото излишната. То трябва да се полива само когато горният слой на почвата в саксията е сух. Застоялата вода в кладенеца е много опасна. През зимата поливането практически се преустановява.

Замиокулките трябва да се торят на всеки две седмици от април до август - тогава те растат. Ако цветето расте в плодородна почва, то не се нуждае от наторяване. Ако обаче забележите, че то отслабва или листата са бледи, можете да използвате тор за кактуси или растения с декоративна листна маса. През зимата, когато растението е в покой, не е необходимо торене.

Замиокулките са топлолюбиви и се чувстват добре при температури около +25°C през лятото и поне +16°C през зимата. Те трябва да се пазят от резки температурни промени и течение през цялото време на годината.

Ако сте щастлив собственик на зимна градина или остъклена тераса, където можете да поддържате такъв микроклимат, засадете друг популярен "африкански" - амарилис - на фона на високи и буйни храсти замиокулкас. В каталога на GradinaMax има чудесна колекция от хипеаструми или амарилиси, които се чувстват чудесно както в зимни градини, така и в обикновени саксии на перваза на прозореца в градски апартамент.  

Тайните на процъфтяващото доларово дърво

Саксия и почва

Замиокулкасът предпочита лека, рохкава почва с добър дренаж. Не трябва да се засажда в глинеста почва. Идеална е специалната почва за сукуленти - тя съдържа много пясък и малко органични вещества, като производителите добавят дървени въглища за дезинфекция и торф или торфче за задържане на влагата.

Замиокулките изглеждат красиво в големи керамични саксии. Не се препоръчва засаждането им в пластмасови съдове, тъй като силните им корени могат да пробият стените. Поставете дренажен слой на дъното на саксията, за да избегнете застояване на вода.

Младите растения се пресаждат ежегодно през пролетта, а възрастните растения - на всеки две до три години. Пресаждането се извършва чрез пресаждане, за да не се повреди кореновата система.

Тайните на процъфтяващото доларово дърво

Размножаване на Zamioculcas

Доларовото дърво може да се размножава по три начина:

  • листа

  • разсад

  • разделяне на храстите.

За да размножите с листа, отрежете листото от дръжката и го поставете във вода или го засадете във влажен пясък. Вкореняването отнема много време и не всички листа се вкореняват. Ето защо Zamioculcas по-често се размножава чрез резници. Те се получават от участъци от петури с дължина 10 cm. Резниците се вкореняват във вода или влажен пясък.

Важно: Носете ръкавици, преди да режете или пресаждате Zamioculcas, тъй като сокът му е отровен.

Разделянето на храста е най-лесният метод за размножаване. То може да се извърши по време на пресаждането. Храстът просто се разделя на няколко части, всяка от които трябва да има собствени корени, и се засажда в отделни саксии. Когато пресаждате резниците в нова саксия, точката на растеж не трябва да се заравя - тя може да изгние в почвата.

Повече информация

Доларовото дърво принадлежи към грудковите сукуленти от семейство Ароидни и може да съхранява влага в листата и корените си. Това му позволява да понася дълги периоди на засушаване. Растението не изисква специално внимание и е подходящо дори за начинаещи цветари. То отлично пречиства въздуха и абсорбира токсичните вещества. Смята се, че замиокулкасът носи късмет и финансов просперитет.

Старите храсти често се преобръщат, затова може да използвате пръстеновидна скоба, за да ги държите изправени.

Заболявания на Zamioculcas и тяхното лечение

За да запазите здравината на замиокулките си, просто не ги заливайте с вода. Ако растението показва признаци на заболяване, извадете го от саксията, отстранете засегнатите надземни и подземни части и го напръскайте с фунгицид.

Проблеми и решения:

Издължени стъбла и бледи листа

Няма светлина

Преместете растението на по-светло място

Тъмни петна по листата

Тесни, студени или променящи се условия

Пресадете го в по-голяма саксия, осигурете му комфортна температура и го защитете от течение.

Жълто-кафяви петна

Гъбично заболяване

Премахване на засегнатите части, прилагане на фунгицид

Бели петна

Слънчево изгаряне

Преминаване към разсеяна светлина

Пожълтяване на долните листа

Естественият процес на стареене

Премахване на пожълтелите листа

Пълно пожълтяване на листата

Прекомерна влага

Ограничете поливането, осигурете добър дренаж и проверете за загниване на корените.

Листопад

Продължителна суша

Поливайте обилно растението

Замиокулките с големи лъскави тъмнозелени листа могат да се превърнат в украса на всеки интериор. Непременно се сдобийте с това цвете, за да направите дома си по-красив и да привлечете пари към него. Ако търсите растения за вашия апартамент или зимна градина, разгледайте колекцията от екзотични растения от GradinaMax, може би ще откриете нещо интересно за вас.

Публикувано: 12 септ 2024
Прегледи: 109
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt