0

Ароматна подправка на перваза на прозореца: отглеждане на босилек в саксия

Отглеждането на босилек у дома е истинско удоволствие, тъй като осигурява пресни билки за трапезата. Деликатният вкус и вкусният аромат на тази субтропическа подправка могат да допълнят всяко ястие - от месо и зеленчуци до салати и десерти. Нека видим как да отглеждаме босилек, как да се грижим за него и как да го използваме в кухнята.

отглеждане на босилек в саксия

Защо да отглеждате босилек в саксии?

Градинарството в контейнери в момента е на мода. Босилек е напълно подходящ за този метод. Окачените контейнери, сандъчета и саксии с красиви, ароматни растения могат да се поставят на первазите на прозорците, балконите или директно в градинските парцели.

Дори начинаещите могат да отглеждат босилек в саксия. Позволете на децата си да се грижат за зеленчуковата градина с пикантни билки. Това растение няма изисквания към почвата или светлината, расте бързо и образува буен храст, който е удоволствие да се гледа.

Основната ценност на това многогодишно растение обаче не е неговата красота, а кулинарните му качества. Листата на босилека се използват в много кухни по света като гарнитура и подправка. Ако имате няколко храста под ръка, можете да превърнете всичко в кулинарен шедьовър.

Ако успешно сте отглеждали босилек в контейнер, добавете розмарин и листен магданоз към домашната си колекция от билки - тези растения също растат добре в ограниченото пространство на саксията.

отглеждане на босилек в саксия

При какви условия трябва да расте босилекът

Босилекът е обитател на тропиците и субтропиците и се нуждае от температури над +20°C. Ако температурата е по-ниска, растежът спира. Растението се страхува от ниски температури; дори краткотрайно измръзване води до смърт.

Осветление

Босилекът обича листата му да бъдат огрявани от слънчева светлина поне шест часа дневно. Ако светлината е по-малко, храстът расте бавно, не образува нови листа и става блед и болнав.

Почва

Босилекът има добре развита конусна коренова система и е подходящ за плодородна, рохкава почва с високо съдържание на хумус. Корените му не виреят в тежка глинеста почва. Приемливото pH е 5-8; колкото по-близо до неутралното, толкова по-добре.

Вода

Базил обича влагата. Младите растения трябва да се поливат по-рядко от зрелите. Поливайте на всеки пет дни през пролетта и есента, на всеки втори ден през лятото и веднъж седмично през зимата. По-добре е да се полива с дестилирана или дъждовна вода, тъй като чешмяната вода съдържа много хлор.

Сортове за отглеждане в саксии

За домашната леха е препоръчително да изберете ниски, бързо растящи и устойчиви на сянка сортове. Босилекът със зелени листа отговаря на тези изисквания. Той е по-прост за отглеждане от лилавия и понася по-добре стайните условия. Често името на сорта отразява способността му да расте в саксия: "Стаен", "Вазонен", "Саксиен", "Мини".

Зеленият и лилавият босилек имат еднаква хранителна стойност и химичен състав. Зелените сортове са по-меки, имат сладък вкус и освежаващ послевкус, затова са по-подходящи за десерти и леки салати. Лилавата подправка има по-силен аромат. Тя се използва като подправка за риба, месо, сосове и за гарниране на предястия.

Изисквания към контейнерите

Корените на босилека се нуждаят от обем от поне 0,4 литра. Саксията може да е пластмасова или керамична. Изумрудените и лилавите листа изглеждат красиво във висящи саксии.

По-добре е храстите да се отглеждат поотделно в един контейнер. Дренажните отвори са от съществено значение, тъй като корените не понасят стояща вода.

Как да подготвим субстрата

Рохкавата почва е едно от условията за успешно отглеждане на босилек. Подходящата почва може да се купи от магазина или да се приготви сама:

  • универсална почва за стайни цветя и градинска почва 1:1;

  • биохумус и почва за стайни цветя 1:4;

  • биохумус, кокосови влакна и торф 1:1:1.

Преди засаждане почвата трябва да се обеззарази във фурна върху тава за печене при температура 100-120°C и да се смеси с всички минерални торове съгласно инструкциите. Обеззаразяването ще ви избави от бактериите и вредителите, които може да се намират в почвата.

отглеждане на босилек в саксия

Засаждане

Босилекът е много лесен за отглеждане - има големи, ясно видими семена и покълва отлично. Единственото нещо, което трябва да запомните, е, че семената на босилека покълват на светло, така че засятата саксия не трябва да се поставя на тъмно.

Последователност на засаждане:

  • Поставете фин керамзит на дъното на съда.

  • Напълнете почвата до горе, уплътнете леко и полейте.

  • Разпределете семената по повърхността.

  • Покрийте със стъкло или прозрачно полиетиленово фолио.

Поставете саксията на светло място с температура +22-27°C. При тези условия кълновете ще се появят в рамките на 4-5 дни. След като семената покълнат, отстранете фолиото и поставете саксията на място с температура 20-22°C, за да може разсадът да започне да развива корени.

Колекция

Във фазата на два същински листа разсадът може да се прореже, като се оставят най-силните растения. Когато се появят 4-6 листа, горните два листа се изскубват заедно с върха, за да се запазят храстите плътни и компактни. След това процедурата се повтаря редовно. За да се предотврати цъфтежът на растението, пъпките трябва да се отстранят незабавно заедно с двата листа под тях.

Публикувано: 27 май 2024
Прегледи: 214
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt