0

Три изпитани начина за отглеждане на лайм на перваза на прозореца

Студените дни навън не са причина да се отказвате от градинарството, тъй като домашните условия са идеални за отглеждане на липи. Плодовете на този цитрус са богати на витамин С, а дървото, на чиито клони узряват, може да превърне стаята в ароматен вечнозелен оазис.

изпитани начина за отглеждане на лайм на перваза на прозореца

Биология на растенията

Липата има тънък ствол, покрит с остри бодли. В дивата природа височината му достига до 5 метра, но в стайни условия е ограничена до 2 метра. Ако се нуждаете от по-компактно растение, има решение - липово дърво лесно понася подрязване и дори реагира с благодарност, като увеличава броя на плодните пъпки. Чрез редовно съкращаване на клоните и върха миниатюрната липа може да се оформи във всякаква форма, дори като бонсай.

Растението може да цъфти и да дава плодове през цялата година. Цветовете са незабележими, но големи, с диаметър до 2 см. Плодът е със зелена кожица, сочен и кисел, достига до 5 см размер и съдържа от 1 до 4 семена.

Едно дърво може да плододава и цъфти едновременно, което позволява да се предлагат пресни лаймчета през цялата година.

Но не очаквайте твърде много от тях. Дървото ражда много плодове и след това изхвърля повечето от тях - характерна особеност на липите в дивата природа.

Лаймът се добавя към чая, компотите и десертите, а кората се използва в месните ястия. Растението е не само полезно, но и декоративно: има ефектни лъскави тъмнозелени листа, които не падат през зимата.

изпитани начина за отглеждане на лайм на перваза на прозореца

Варовик отдолу - от просто към сложно

Откъснете узрелия плод и го почистете от семената. Отстранете останалата целулоза, като ги изплакнете с вода, и ги накиснете в хумусен тор за няколко часа. След това ги изсушете за 2-3 часа.

Изберете саксия с вместимост поне 2 литра, тъй като лаймът не обича честото пресаждане. Поставете слой дренажни камъни на дъното и ги напълнете с почва. Идеалната почва за лайм е цитрусовата почва от магазина с добавени 20% чист речен пясък. Можете да използвате и градинска почва, смесена с пясък в същото съотношение.

Направете дупка в почвата с клечка и засадете семената едно по едно. Внимателно покрийте с почва и покрийте със стъкло. Съхранявайте на светло място.

При температура +25°C кълновете ще започнат да се появяват след 2-3 седмици. Ако е по-хладно, покълването може да отнеме до 8 седмици. Не забравяйте да овлажнявате редовно почвата, но избягвайте влагата - по-добре е да пръскате с ръчна пръскачка.

Когато разсадът поникне, махнете стъклото и поставете саксията на добре осветено място, като избягвате течение. През зимата поливането трябва да е умерено. Подхранвайте веднъж месечно и периодично пръскайте с вода.

След около една година пресадете липата в по-голям съд с вместимост 5 литра или повече. След това пресаждайте на всеки три години. При пресаждането не заравяйте кореновата шийка. Първата зима подрежете клоните, като оставите по 3-4 пъпки на всеки клон, за да създадете гъста корона.

изпитани начина за отглеждане на лайм на перваза на прозореца

Варосване от резници - бързо и ефективно

За този метод са ви необходими резници с дължина 10-15 см и няколко пъпки. Изрежете ги от здрава възрастна липа и обработете резниците с ризобиален вкоренител, за да стимулирате образуването на корени. Засадете резниците в отделни саксии с обем поне 1 л, като ги заровите на 2-3 см в почвата. Покрийте саксиите с полиетилен, за да създадете парников ефект.

Овлажнявайте редовно почвата и я проветрявайте ежедневно, за да премахнете конденза. След няколко месеца пресадете вкоренените растения в по-големи саксии. От време на време подрязвайте върховете и върховете на клоните, за да стимулирате разрастването и формирането на корона.

Липа от разклонение - безопасно и лесно

Отводката е част от клон, която се вкоренява, без да се отделя от родителското растение. Най-лесният начин за размножаване на лайм е да го вкорените в началото на пролетта. Направете плитък разрез на младото клонче и го увийте във влажен торфен мъх. Покрийте горната част с найлоново фолио или найлонова торбичка. Навлажнявайте мъха редовно - той не трябва да изсъхва. След около месец клончето ще се вкорени. Внимателно го откъснете от майчиното растение и го пресадете в отделна саксия. Грижете се за него по същия начин, както за другите варовикови растения.

Тайните на грижата:

  • Дърво, отгледано от резници или фиданки, ще започне да дава плодове след 2-3 години, а от семена - след 3-4 години.

  • През зимата липата се нуждае от осветяване с фитолампа - периодът на осветяване трябва да бъде поне 10 часа дневно, а най-добре 12.

  • Оптималната температура е +10+15°C през зимата и до +35°C през лятото.

  • Липите трябва да се поливат с вода без хлор при температура +24°C. Почвата трябва да изсъхва между поливанията.

  • Поддържайте висока влажност на въздуха около растението с помощта на овлажнител или ваничка за вода.

Отглеждането на лайм у дома е интересно и полезно занимание. Можете значително да ускорите прибирането на реколтата, ако закупите разсад за липа от GradinaMax. Като следвате нашите препоръки, ще можете да получите реколта от вкусни и ароматни плодове на перваза на прозореца си.

Публикувано: 17 септ 2024
Прегледи: 58
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt