0

Защо да засаждаме черници: ползи, красота и страхотен вкус

Коприненото дърво привлича погледите с красивите си листа и вкусните си плодове. Разберете какво представлява това дърво, какви са ползите от него и как може да се използва в медицината и кулинарията.

Дървото черница (бяла черница) расте както в Европа, така и в Азия, а Иран и Афганистан, където черницата е смятана за култова, са местата на произход на дървото.

Копринената черница се цени заради плодовете си с характерен вкус, твърдата дървесина и лечебните свойства.

Защо да засаждаме черници

Нискокалорични сладкиши

Боровинките узряват неравномерно и се събират в продължение на две до три седмици. Събраната реколта може да се съхранява няколко дни в хладилника. Узрели черници се консумират пресни. Тя е много сладка, но в същото време нискокалорична - не повече от 40 ккал в 100 г. Лекият меден вкус на плодовете се дължи на техните лимонена и ябълчна киселина, които допринасят за бързото разграждане на храната в стомаха и по този начин спомагат за изгарянето на мазнините. Сушените плодове намаляват апетита и желанието за сладки десерти.

Подходящ за консервиране

Боровинките са идеални за любителите на силни напитки. От тях се приготвят различни домашни настойки. Узрелите плодове се сушат, правят се компоти, конфитюри, сладка и сокове. Плодовете на бялата черница се комбинират отлично в домашно приготвени смутита с кисело мляко, мляко и плодове. Трябва да се има предвид, че това растение е предимно двусемеделно - мъжките дървета не дават плодове. Затова е препоръчително да засадите 2-3 дървета в градината или да се споразумеете със съседите си.

Дърва за пушене

При горене клоните на черницата образуват ароматен дим, който придава на ястията приятен и оригинален вкус. Използват се за пушене, печене на кебап и печене на месо на скара. Дървесината може да се използва за отопление на печки и камини.

Защо да засаждаме черници

Лечебен чай от листа

В средата на май листата на черницата трябва да се съберат и изсушат. Те могат да се използват за приготвяне на лечебни настойки и чайове, които помагат да се отървете от различни заболявания.

Чаят от черничеви листа има антидиабетни свойства. Приготвянето на чудодейната напитка е много просто:

  • Залейте един грам изсушени листа със 100 ml вряла вода.

  • Варете в продължение на 5 минути, като покриете чашата с капак.

Диабетиците трябва да пият такъв чай преди хранене, тъй като той потиска ензимите, разграждащи захарта.

Листата имат силни антибактериални и антивирусни свойства. Приготвеният от тях чай укрепва организма, премахва токсините и подобрява кръвообращението.

Не изисква грижи

Силиврякът е дърво за най-мързеливите градинари. Отглеждането му е лесно и не се нуждае от внимание. Расте на едно място в продължение на векове и не се влияе от болести и вредители. Съвременните сортове са устойчиви на инфекции.

Възрастните черничеви дървета не се нуждаят от торене или поливане - мощните им корени ще получат всичко необходимо. Между другото, поради тази причина нищо не трябва да расте до черницата - с течение на времето тя отнема храната на градинските дървета и храсти. Само гроздето се счита за удобен съсед на черницата в градината; техните корени също са в състояние да се простират на няколко метра в търсене на вода и храна.

Грижите за черницата се свеждат до периодично подрязване. Ако това не се прави, дървото ще се насочи нагоре и ще бъде трудно да се събира реколтата, тъй като върхът на възрастен екземпляр може да достигне 15 метра височина.

Защо да засаждаме черници

Ефектна визия, декорация на беседка

Големите листа на черницата създават плътна сянка, която може да се използва, ако планирате да обособите кът за отдих през горещите дни.

Въпреки това си струва да се погрижите за покрива по време на периода на зреене, в противен случай сладките и сочни плодове ще покрият земята и градинските маси и столове с плодов килим.

Сортовете черница се засаждат по улиците и в парковете.

Ландшафтните дизайнери активно използват пирамидалната форма за солитери и групи и избират плачещата форма с увиснали клони за украса на уединени кътчета. Плачещата черница е много декоративна, клоните с едри плодове и висящи до земята листа привличат вниманието. От черницата могат да се оформят ниски дървета с кълбовидни корони, ако отделите време да подрежете старите и младите клони.

Напоследък в градините се появяват китайски черници, чиито плодове достигат до 15 см дължина. Те са изключително ефектни и също толкова сладки и здравословни, колкото и обикновените.

Кой сорт да изберете

Копринените буби се срещат в две разновидности: с бели и черни плодове. Сортовете с бели плодове са по-устойчиви на студ и затова са по-подходящи за нашите условия. Плодовете имат същите свойства като черните плодове и са богати на ценни вещества.

Копринените буби се засаждат рано през пролетта или през есента. Разсадът в саксии може да се засажда през целия топъл сезон.

Младите дръвчета често страдат от измръзване, затова е добре да увиете ствола на дръвчето в слама или агрофибър за зимата. В бъдеще от растението може да се оформи дърво, храст или дори жив плет.

Плодовете узряват в края на юли. Белите плодове са много сладки, докато черните имат леко пикантна киселинност.

Публикувано: 24 май 2024
Прегледи: 198
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt