0

Как да се грижим правилно за сортовете рози Kordes

Когато Вилхелм Кордес се ражда в семейство на моряци и решава да отглежда рози, семейството му не подкрепя веднага избора му. Сега, 150 години и 5 поколения по-късно, розите от този германски разсадник са известни в цял свят като едни от най-добрите рози за хладен климат. 

Розите Kordes са устойчиви на болести, зиморничави и дълго цъфтящи. На всеки седем години разсадникът представя нов хибрид. Ще ви разкажем за методите на отглеждането им, историята на произхода и особеностите на грижите.

Как да се грижим правилно за сортовете рози Kordes

Как се случи това?

Разсадникът Kordes Rosen е основан през XIX век в Германия. Нейният основател, Вилхелм Кордес, е смятан за водещ специалист в областта на рози. Селекционерът се занимавал с кръстосване на английски и френски сортове, като създавал нови хибриди, чието качество се оценявало въз основа на няколко параметъра:

  • цвят,

  • размер,

  • форма,

  • време на цъфтеж,

  • устойчивост на инфекции,

  • аромат.

След смъртта на основателя компанията е продължена от неговите синове. Днес компанията е собственост на петото поколение на семейство Кордес, а продуктите ѝ се продават в 30 страни по света. Разсадникът е известен със своите ексклузивни сортове и висококачествен посадъчен материал.

Всяка година разсадникът отглежда повече от един милион нови растения и пуска на пазара нов хибрид на всеки седем години.

Кордес представи концепцията за рози ADR - германски стандарт за качество, който гарантира сортовите и други характеристики на разсада. Сортовете, които са преминали този сертификат, имат висока естествена устойчивост на болести и могат да се отглеждат без пестициди.

Как да се грижим правилно за сортовете рози Kordes

Отлична зимоустойчивост

Характерна особеност на хибридите Kordes е високата им зимоустойчивост. Всички те са получени в студения климат на Германия. Европейските градинари лесно ще се сприятелят с всяка роза от тази група.

Производителите от Kordes си поставят амбициозната цел да създадат растения, които са устойчиви на често срещани болести. Те са успели, за което свидетелстват положителните отзиви на клиентите. Способността за безпроблемно отглеждане и цъфтеж в северните географски ширини е направила розите Kordes популярни в много части на света. Растенията се адаптират лесно към различни условия и понасят всички капризи на времето.

Силни храсти

Хибридите Kordes са едри, със силни стъбла и прилежно оформени цветчета. Повечето рози с големи цветове могат да цъфтят многократно, като впечатляват с ярките си цветове до първите студове. Розите от тази група могат да бъдат различени от другите не само по цветовете, но и по листата - те са големи и имат характерен лъскав блясък.

Как да се грижим правилно за сортовете рози Kordes

Цветя

Тази група включва хибриди във всички цветове и нюанси, цъфтящи с единични цветове и съцветия. Някои видове могат да променят цвета си в зависимост от степента на отваряне на венчелистчетата. Диаметърът на отворения цвят може да достигне 12 cm.  Дължината на стъблото достига до 80 cm. Повечето сортове са подходящи за рязане. Много от тях имат много приятен аромат.

Как да отглеждаме

Сортовете Kordes са изключително гъвкави и подходящи за различни цели:

  1. Декоративни градини: Розите Kordes са красиви и се предлагат в разнообразни цветове, което ги прави отличен избор за декорация на градината.
  2. Отглеждане в контейнери: Някои сортове рози Kordes са идеални за отглеждане в саксии или на балкони.
  3. Съкращаване на цветята: розите Kordes имат дълги стъбла и красиви цветове, които могат да се използват за букети и интериорна декорация.
  4. Хеджиране (хеджиране): Някои от сортовете рози Kordes са гъсти и добре се хранят, което ги прави отличен избор за жив плет.
  5. Декоративни цветни лехи: Розите Kordes могат да се засаждат на групи в цветни лехи, за да се създадат впечатляващи композиции.

С розите Kordes можете да превърнете двора си в райско кътче, изпълнено с ярки цветове и вълшебен аромат.

Засаждане

Най-добре е да засаждате рози през май, тъй като почвата вече е напълно затоплена и няма опасност от повторна слана. Разсадът със затворена коренова система може да се засажда през цялото лято. Почвата трябва да е леко кисела.

Инструкции стъпка по стъпка:

  1. Изкопайте дупка с дълбочина 50 см.

  2. Разстелете на дъното почвена смес от почва за саксии, пясък и органична тор.

  3. Поставете резниците в дупката и ги покрийте с плодородна почва. Мястото за присаждане трябва да е на 2-3 cm под нивото на почвата.

  4. Утъпчете добре почвата и полейте.

Розата се вкоренява лесно и за успешното ѝ засаждане не са необходими специални умения. Просто поливайте разсада два пъти седмично с топла вода, като внимавате капките да не попаднат върху листата.

Грижа

Нанесете първото торене през следващата пролет. Използвайте азотни торове, за да може младото растение бързо да се превърне в голям храст. След като започнат да се образуват пъпки, се препоръчва комбиниран минерален тор, за да се осигури обилен и буен цъфтеж.

Състав на почвата

Розите обичат дишаща почва. Почвата трябва да се разрохква след всяко поливане или дъжд и да се поддържа чиста от плевели. Почвата трябва да се разрохква на дълбочина не повече от 5 cm, тъй като корените могат да са близо до повърхността. Мулчирането ще ви отърве от плевелите - слой органична материя ще предотврати образуването на плътна кора, ще поддържа почвата влажна и ще подобри топлинните условия. Сламата или компостът могат да се използват като мулч. След като органичната материя ферментира, я запълнете с нов мулч.

Подрязване и зимно покритие

През първата година разсадът ще отгледа няколко нови филизи, но не ги подрязвайте до пролетта. След зимата ще видите кои издънки са презимували добре - оставете ги, а останалите отрежете. При подрязването се старайте да придадете на храста пирамидална форма. Кордовите рози издържат на температури до -30°C, така че не се нуждаят от подслон през зимата.

Разкажете ни в коментарите за сортовете рози, които растат добре във вашата градина. С какви проблеми сте се сблъсквали във вашата розова градина?

Публикувано: 31 май 2024
Прегледи: 243
(Гласове: 0, Рейтинг: 0)
Остави отзив
Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt