0

Семена за тревни площи - кои да изберем

Избор на семена за тревни площи - важна задача

При създаването на тревна площ в двора е много важно да се избере и подготви терена преди засяването, да се определи нивото на осветеност и да се изчисли натоварването на тревното покритие. Едва след това може да се избере смес от семена за засяване. За декоративни тревни площи и площадки за спорт или пикник се използват различни видове тревно покритие. Тревните площи могат да се използват за пикници, игри, детски или спортни площадки - за всички тях се използват различни видове тревно покритие.

Семена за тревни площи - кои да изберем

Избор на семена за тревни площи според предназначението им

Съществуват специални смеси за тревни площи за слънчеви и сенчести райони, за влажни и сухи терени, както и за треви, които са устойчиви на механичен стрес и утъпкване. Смесите за тревни площи обикновено се състоят от 5 - 6 вида треви. Така се получава качествена и красива морава, която е устойчива на променящите се метеорологични условия.

Преценете състоянието на вашия парцел по отношение на почвата и светлината, помислете какво обичате да правите в двора и колко често ви посещават гости. И най-важното, което трябва да запомните при избора на трева за вашата морава е, че всяка морава трябва да се поддържа, т.е. да се полива, тори и коси.

Семена за тревни площи - кои да изберем

Видове тревни площи

Партерна морава (английска морава) е мечтата на всеки собственик на къща с двор. Това е елитна поляна с идеално равна повърхност. За засяване се използва само един вид трева - ливадна синя трева (Poa pratensis), което води до еднакъв цвят и гъстота на тревното покритие. Понякога към сместа се добавя власатка (Fescue Festuca). Тревата трябва да се коси редовно. Колкото по-често се използва косачка за трева, толкова по-гъста и по-добре поддържана става моравата. Партерната морава трябва да бъде поставена на видно място и да представлява част от озеленяването. По нея не се ходи - на нея може само да се възхищавате!

Обикновена морава (паркова морава) е грижливо подрязана поляна с гъста трева. Тя е устойчива на утъпкване. Тревната площ е подходяща за отдих, игра и колоездене. Съдържа няколко тревни вида с дебели стъбла и добре развита коренова система, главно Agrostis (bent or bentgrass). Може да се постави на сенчести места, върху глинести почви и в райони в близост до водни басейни. Върху нея могат да изглеждат чудесно единични цветни лехи, единично засадени розови храсти, малки смърчове, туи и друга иглолистна растителност.

Мавританска морава (цъфтяща) е поляна с изобилие от непретенциозни многогодишни растения, диви цветя и ливадни треви. Сместа съдържа семена от камбанка, мак, карамфил, метличина, маргаритка и други. Съставът е подбран така, че тревната площ остава цъфтяща през целия сезон. Засяването на мавританска поляна е възможно само на слънчево място. Косете я два пъти годишно - в средата на юни и в края на август. Ако не го направите, вашата морава ще заприлича на див участък. Ако обичате естествеността и ви допада естествената небрежност на пейзажа, поставете мавританска морава в задната част на двора.

Семена за тревни площи - кои да изберем

Ливадната морава е идентична с мавританската морава. Маргаритките, люцерната, детелината и ливадните треви са в съчетание с житни растения. Ливадната морава може да бъде оставена неокосена, тъй като целта ѝ е да имитира цъфтящо диво поле.

Нежитната морава е засадена само с едно растение - детелина. Тази поляна е устойчива на суша, расте добре във всички видове почви и не се нуждае от торове. Комбинацията от бяла и червена детелина дава възможност да се създадат тревни площи с интересни геометрични шарки.

Семена за тревни площи - кои да изберем

Детелината се включва в повечето тревни смески, защото се съчетава добре с други треви. Най-често тя се допълва с винка, мащерка, върбинка, различни мъхове и цветове от лайка. Ароматната поляна с детелина ще привлече опрашващи насекоми като пчели, пеперуди и щурци.

Детелиновите тревни площи са бързо растящи и са склонни да обрастват съседните площи, така че не е лесно да се отървете от тях (ако в този момент решите да изберете друг вид тревна площ).

Валцуваната трева се отглежда в разсадници в продължение на 2-3 години и се разстила като килим директно върху парцела. По този начин се избягва трудоемката работа по засяването на тревата и се дава възможност за препланиране на площта - разширяване на алеите, промяна на формата и посоката на пътеките. Валцуваната трева издържа на интензивно използване и утъпкване, както и на замръзване и суша. Важно е да се купуват "пресни" рула, които са били навивани минимално време - това оказва пряко влияние върху степента им на оцеляване.

Производителите на семена за тревни площи са помислили за всички възможности. Не можете да решите какво да изберете? Обадете се или пишете на агрономите на GradinaMax, получете експертен съвет и поръчайте веднага тревната смес, от която се нуждаете!

Публикувано: 10 апр 2023
Прегледи: 4782
(Гласове: 2, Рейтинг: 1.0)
Остави отзив
Йовка Захариева
28 юн 2023

Да

Б
29 юн 2023

Благодарим!

Оценка
Добавете един или повече файлове
    mc visa econt